• Aart Aalbers

MOMO treedt op bij Cultureel Café

VEENENDAAL  Het Cultureel Café is al bijna tien jaar een toppertje in het lokale culturele veld. Elke tweede woensdag van de maand, behalve in juli, augustus en december, valt er iets te beleven in de huiskamer van het evenement, brasserie De Plantage aan de Markt.

Gerard van Wijk

Kleinschalig, laagdrempelig, ongedwongen en gratis entree. Het bestuur (Ali Groebe, Jaap Pilon, Geurt Jan Ploeg, Jeanette Sonneveldt en Sonja Brouwer) heeft een fraaie doelstelling geformuleerd: cultuur in de brede zin van het woord aan bod laten komen, netwerken en ontmoeting, uitwisseling van ideeën en ontdekken van en de kans geven aan nieuw talent. 

Dat gebeurt vanavond (woensdag 8 november) vanaf 20.00 uur weer met een optreden van spelers van het regionale theatergezelschap MOMO. Vrijdag 10 november gaat de nieuwste voorstelling van MOMO, onder de naam 'Somber?!', in première. Het theatergezelschap bestaat uit mensen met een (verstandelijke) beperking. Tweemaal in de week wordt gewerkt aan steeds weer een nieuwe voorstelling. Ervaren theatermakers zorgen voor de begeleiding van het gezelschap.

PODIUM Het doel van de dagbesteding is uiteindelijk het podium, zoals vanavond in het Cultureel Café. ,,Het gaat bij MOMO min of meer uit professionele acteurs. Twee van de deelnemers doen bijvoorbeeld in december mee aan de theaterwerkplaats tijdens het Knoop Gala in koninklijk theater Carré in Amsterdam. Ook wordt een voorstelling voorbereid met zanger Stef Bos."

Met vijf liedjes en scenes willen de spelers van MOMO in het Cultureel Café ,,op een ontroerende en ludieke wijze laten zien wat er gebeurt met iemand die een depressie heeft. Iedereen is wel eens somber, iedereen is wel eens verdrietig. En iedereen heeft wel eens nergens zin in. Maar wat moet je doen als je niet in staat bent om dit zelf op te lossen." Het is de tweede muziektheatervoorstelling van MOMO waarin alle teksten en muziek geschreven zijn op basis van ideeën van de spelers en tot stand gekomen door improvisaties. Alle muziek wordt live gezongen.

DIVERS Het aanbod in het Cultureel Café is breed en divers. De tweede woensdag van januari volgt de jaarlijkse jamsessie, waar mensen die een instrument bespelen in De Plantage samen met anderen muziek kunnen maken. In februari wordt, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, een pubquiz gehouden. Met een optreden van Keetje & Ko en een gelegenheid voor politieke partijen om te vertellen wat ze voor ideeën hebben over cultuur in Veenendaal. In maart is er een singer-songwriters avond, een succesvolle traditie.

De bijeenkomst in april staat in het teken van korte verhalen. Veenendalers kunnen meedoen met een verhaal van maximaal 400 woorden. In mei staat het levenslied of smartlap in het middelpunt en de laatste bijeenkomst van het seizoen, in juni, staat in het teken van de poëzie, met regionale en lokale dichters. Het bestuur van het Cultureel Café heeft een hartewens: voor de organisatie worden nog belangstellenden gezocht.