• 112Heuvelrug.nl

Mogelijk cameratoezicht door kentekenregistratie

VEENENDAAL Met 25 stemmen voor en 9 stemmen tegen heeft de gemeenteraad donderdagavond een motie van VVD en SGP aangenomen. In de motie wordt het college verzocht inzichtelijk te maken wat er nodig is om camera's in te zetten voor het voorkomen en opsporen van criminaliteit. De tegenstemmers vinden het een zaak voor de officier van justitie.

Gerard van Wijk

Er werd donderdagavond vastgesteld dat criminaliteit zich niet aan grenzen houdt, dat het aantal woninginbraken en ram- en plofkraken is gestegen en dat mobiele bendes een steeds groter probleem worden.

KENTEKENS ,,Veenendaal is kwetsbaar voor mobiele bendes, onder meer vanwege de 'ideale' ligging aan de A12 en verschillende N-wegen." Cameratoezicht door middel van kentekenregistratie is een landelijk beproefd middel bij het voorkomen en opsporen van criminaliteit. ,,Automatic number plate regocnition (ANPR) legt de kentekens van passerende voertuigen vast. De politie vergelijkt deze met kentekens die gelinkt kunnen worden aan woninginbraken. Veenendaal heeft al ervaring opgedaan met een tijdelijke proef."

SAMENWERKING De raad wil uiterlijk op maandag 1 april 2019 worden geïnformeerd wat er qua financiën, bevoegdheden en privacy nodig is om deze camera's in te zetten. Er kan mogelijk worden samengewerkt met de andere vier gemeenten uit het basisteam Heuvelrug.