Mistig en glad begin

VEENENDAAL Het nieuwe jaar begon grijs en zelfs een beetje winters. De eerste uren van 2017 was het ook nog eens extreem mistig. Direct na de jaarwisseling werd er zoals altijd veel vuurwerk afgestoken. De kruitdampen mengden zich met de mist en laaghangende bewolking die al aanwezig was. Daardoor werd de mist in een mum van tijd extreem dicht. Op basis van metingen bleek ook hoe de kruitdampen zich ophoopten.

De concentratie aan fijnstof steeg tot waarden die in Peking misschien gebruikelijk zijn, maar voor Nederland gelukkig uitzonderlijk zijn. Nieuwjaarsdag begon droog maar in de middag begon het licht te ijzelen. Gelukkig was de temperatuur van het wegdek net boven nul. Daardoor werd het ondanks de ijzel vrijwel nergens glad. Maar in de avond ging het ook een tijdje sneeuwen en werden sommige wegen toch een beetje wit. En glad! De strooidiensten konden dus direct op de eerste dag van het nieuwe jaar aan de bak. Dat was ook echt nodig, te meer daar het later in de nacht ook nog eens scherp opklaarde. De sneeuw was gesmolten maar de nog natte wegen werden door bevriezing opnieuw glad. De rest van deze week blijft het een beetje kwakkelen met het weer. In de nacht naar donderdag daalt het kwik wellicht alweer tot iets onder nul. Maar in de nacht naar vrijdag lukt dat zeker en gaat het misschien zelfs wel 5 graden vriezen. Het zoveelste flitswintertje zullen we maar zeggen. Want in het weekend is het weer de beurt aan zachte lucht vanuit het westen.

Het is niet uitgesloten dat er op nadering van de zachtere lucht vrijdagavond of in de nacht naar zaterdag nog even wat natte sneeuw valt, maar 'ouderwetse' sneeuw zit er niet in. Op langere termijn blijft het allemaal erg onzeker. Er waren aanwijzingen dat het misschien wat serieuzer zou gaan vriezen na komend weekend. Maar inmiddels zijn die winterse berekeningen van de (ijs)baan. Volgende week is het zacht met geregeld regen en soms ook een stevige wind.