• Jerry Lampen

Minder misdrijven in Rhenen, wel flink stijging autokraken

RHENEN In de eerste zes maanden van dit jaar is het totaal aantal misdrijven in Rhenen met acht procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. De daling is gelijk aan de gemiddelde criminaliteitsontwikkeling in de regio. Opvallende stijger is autokraken, met liefst 58 procent.

Opvallende dalers zijn geweld (- 49 procent) en vernielingen (- 36 procent). Kleine veranderingen zijn vaak van grote invloed op cijfers. Jaarlijks is een trend van daling van deze cijfers te zien met af en toe een uitzondering, zoals stijging autokraken in het eerste halfjaar in 2015.

Voor Rhenen geldt dat het totaal aantal misdrijven vrij laag ligt waardoor procentuele stijgingen en dalingen snel groot kunnen zijn. Burgemeester Hans van der Pas is blij met de daling. ,,Natuurlijk is het prettig dat er een daling van het aantal misdrijven is maar elk misdrijf heeft een persoonlijke impact voor de slachtoffers dus we kunnen niet stilzitten", aldus Van der Pas. De politie en gemeente doen van alles om het aantal misdrijven nog lager te krijgen. ,,Inwoners zelf kunnen echter ook meehelpen om de veiligheid te vergroten, we gaan inwoners daar nog meer mee helpen, bijvoorbeeld in de Week van de Veiligheid, begin oktober", vertelt Van der Pas.