• archief BDU

Minder incidenten rondom horeca

VEENENDAAL  Het aantal incidenten rondom horeca-avonden is gedaald en er is 'meer rust op straat ontstaan door de vrije sluitingstijden. Voor de politie is het overzichtelijker geworden en daardoor kan sneller worden ingespeeld op incidenten.'

Gerard van Wijk

Dat blijkt uit een evaluatie na drie jaar van de in mei 2013 door de raad vastgestelde horecanota 'Veenendaal bruist'. ,,Het gaat eigenlijk prima, we liggen aardig op koers. De horecanota is een kapstok voor de acties die gevolgd zijn. Het bruisende accent moet ook van de horeca komen'', zegt burgemeester Wouter Kolff.

,,De horeca is van belang voor het economisch en sociaal functioneren van de gemeente. Er is echter ook een keerzijde aan horeca en alcoholgebruik. De overlast voor de omgeving en de toename van het aantal jongeren dat in het ziekenhuis belandt wegens alcoholvergiftiging. Veenendaal wil het beste van twee werelden. Een florerende en kwalitatief goede horeca en ook een leefbare omgeving. Die ambitie vraagt om een helder, uitvoerbaar, naleefbaar en handhaafbaar horecabeleid. De ambitie is na drie jaar nog ongewijzigd. Het gaat om een goede balans tussen economie, volksgezondheid en leefbaarheid.''

STRUCTURELE DALING Aanvankelijk was er in Veenendaal een afname van het aantal horecabedrijven, maar zowel in 2014 als in 2015 is weer een toename van het aantal horecabedrijven geconstateerd. Wel is er een structurele daling van het aantal cafés. Daar is een ander concept voor in de plaats gekomen: het eetcafé of het café-restaurant. Met name in het centrum doen nieuwe ondernemers met vernieuwende concepten hun entree. In woonwijken binnen de centrumring worden in principe geen horecabedrijven meer toegestaan.

SLUITINGSTIJDENBELEID Drie jaar geleden begon de proef met vrije sluitingstijden. De burgemeester gaf vrij baan voor de horeca in de uitgaansgebieden om op donderdag, vrijdag en zaterdag de sluitingstijd zelf te bepalen en buiten het uitgaansgebied mochten de zaken tot drie uur 's nachts open blijven. De ervaringen waren 'zo goed dat de proef is omgezet in een nieuw sluitingstijdenbeleid'.

HUISKAMER VAN VEENENDAAL Het uitgaansgebied wordt 'de huiskamer van Veenendaal' genoemd. Dat uitgaansgebied betreft de Markt, de Hoofdstraat/Kerkewijk tussen Sandbrinkstraat en Markt, de Sandbrinkstraat tot het Horecaplein, het Horecaplein en de Tuinstraat. ,,Ondernemers weten de weg naar het nieuwe gedeelte van Brouwerspoort te vinden. Op het Thoomesplein bij het stadsstrand is het eerste horecabedrijf gevestigd en op het Kees Stippplein is er een restaurant bij gekomen. We voorzien dat er in 2016 ook op andere plaatsen in Brouwerspoort horecabedrijven bij komen.''

POP-UP CONCEPTEN Voor tijdelijke horeca, de zogeheten pop-up concepten, blijkt op dit moment nog weinig vraag in de markt. Zodra er zich een concrete vraag voordoet wordt het verder opgepakt.