• Willem en Rijk Harmen met soepfiets

    Aart Aalbers

Met de soepfiets op zoek naar daklozen

VEENENDAAL Een tweetal vrijwilligers fietst wekelijks met de zogenoemde 'Soepfiets' door Veenendaal. Ze speuren naar daklozen en geven hen een mok warme soep met een broodje. ,,Het doel is om te signaleren wat er in Veenendaal gebeurt op het gebied van hulpverlening. We speuren naar zwervers, daklozen en verslaafden om hen op een laagdrempelig manier bij de juiste hulpverlening te krijgen."

Aart Aalbers

Het project is opgestart in juni 2016 door Rijk Harmen en een vriend. ,,Onze zes namen en gezichten doen er niet toe. Het gaat om de mannen en vrouwen die dringend hulp nodig hebben." Op donderdagavond rond zes uur maken Rijk Harmen en Willem hun door Stichting de Barmhartige Fiets geschonken fietsen klaar voor een rit door Veenendaal. In de bak van de grote fiets staat een pan soep en een zak met broodjes. De gevoelstemperatuur is buiten nul graden. De mannen trekken handschoenen aan en zetten een wollen muts op. Op hun warme jack staat Soepfiets Veenendaal.

ZWANGER Al pratend over de zwangere verslaafde jongedame die ze de week ervoor hadden aangetroffen en inmiddels door hen, via een gastgezin, bij een hulpverleningsinstantie is terecht gekomen, gaat het richting de Surfvijver. Op deze plaats treft men in de zomer nog wel eens zwervers aan. Dit keer is alles verlaten. In het donkere Stadspark zit tussen de bomen op een nat bankje een man. Er wordt een gesprek aangeknoopt maar de man blijkt een rustzoeker te zijn en geen hulpzoeker. Verder gaat het door een verlaten Stadspark richting het centrum.

WEGGELOPEN De mannen vertellen over een jongen die ze eerder aantroffen. Hij bleek van huis weggelopen en was terecht gekomen bij zijn zus in Veenendaal. Zuslief had slechts een eenkamerwoning en zat niet direct te wachten op haar broertje die zo'n beetje op alcohol leefde. Voor hem regelden de mannen van de soepfiets een opvangplek in de opvang in Amersfoort.

We komen langs de Brouwersgracht. Scherp letten ze op of er ergens een eenzame op een bankje zit. Ook rond de Scheepjeshof treft men niemand aan. Voor de zekerheid loopt één van hen een rondje door de Scheepjeshof maar ook daar is niemand waar men de soep aan kwijt kan. Rijk Harmen: ,,De meesten hebben wel ergens onderdak. Vaak met meerdere in een ruimte. Velen zijn alcoholist waardoor ruzies ontstaan en men op straat terecht komt."

Willem vult aan: ,,Het is een vergeten groep die wij vaak onderweg aantreffen. Veelal hebben ze er al een paar trajecten op zitten. Wij beginnen heel rustig met een mok soep en trekken niet gelijk een ketel vol hulpverlening open." We fietsen naar de hangplek achter de Frisiavilla. Er wordt gewacht en rondgekeken maar ook daar is, op een groep indrinkers na die het ene na het andere blikje op de grond smijten, niemand aanwezig die voldoet aan de doelgroep van de soepfiets.

DAKLOZEN We vragen waar daklozen heen moeten. Willem: ,,Op papier is dat goed geregeld. Ze moeten naar de opvang in Amersfoort. Maar hoe komen ze, als wij ze niet zien, bij het station en hoe komen ze aan een treinkaartje? En hoe weet men sowieso dat men naar Amersfoort moet?"

In 2020 loopt het contract met de regio Amersfoort af. De mannen van de soepfiets zouden al heel blij zijn als de daklozen naar Ede zouden mogen. Rijk Harmen: ,,Volgens de politiek zijn er in Veenendaal geen daklozen. De realiteit is echter anders. Vanavond zagen we er nog geen maar we komen ze maandelijks tegen."