• Politie/Facebook

Meerdere meldingen van babbeltrucs in Rhenen en Veenendaal

VEENENDAAL De politie heeft maandag drie meldingen gehad van babbeltrucs in Veenendaal en Rhenen. Eén keer waren de oplichters succesvol.

Maandagmiddag rond 16.30 uur heeft een bewoonster van de Rozenlaan in Rhenen onaangekondigd bezoek gehad. De bewoonster heeft een getinte man en een getinte vrouw binnen gelaten die de buurvrouw zouden kennen. De man vroeg om een glas water. Dit kreeg hij in de keuken. Kort hierna zijn de man en de vrouw weer vertrokken.  Kort na hun vertrek kwam de bewoonster er achter dat haar portemonnee verdwenen was.

Kort daarna hebben vermoedelijk dezelfde verdachten het weer geprobeerd op de Platanenlaan. Daar bleef het bij een poging, omdat deze bewoonster alert was en de verdachten weg stuurde. Hier wilden de verdachten de bankgegevens van de bewoonster in handen krijgen. Deze bewoonster kon een signalement verstrekken:
het ging hier om een man met een getint uiterlijk met een leeftijd van ongeveer 23 jaar. Hij had zwart haar, is omstreeks 23 jaar en droeg een spijkerbroek met op kniehoogte een grote scheur. De vrouw heeft ook een getint uiterlijk, maar was ongeveer 19 jaar oud. Zij heeft donker haar tot op de schouders.

VEENENDAAL Later die middag kwam er van de Mauritsstrraat een melding dat er hier met een babbeltruc was gepoogd bewoners goederen afhandig te maken. De verdachten zijn ook hier zonder buit vertrokken. Zeer waarschijnlijk gaat het hier om dezelfde verdachten als in Rhenen, meldt de politie.

WERKWIJZE Vaak opereren babbeltruc-daders in duo-vorm, maar soms ook als trio meldt de politie. ,,Meestal worden de slachtoffers al in winkels uitgekozen. De daders gaan dan vlak bij hun slachtoffer staan om tijdens het pinnen de pincode af te kijken, het slachtoffer wordt gevolgd naar de woning of reeds op straat al aangesproken en gerold of de daders bellen aan bij de woning en vervolgens verschaffen zij zich met een smoes de toegang tot de woning waar het slachtoffer vervolgens bestolen wordt."