• Joëlle Kelderman

Meer winkels moeten sluiten in Passage/Corridor

VEENENDAAL In het overdekte winkelcentrum Passage/Corridor staan 22 panden leeg, enkele zijn gevuld door tijdelijke winkels. Verwacht wordt dat op korte termijn wel zo´n dertig panden leeg komen te staan. Eind deze maand moeten op last van CBRE, de eigenaar van de panden, drie winkels de deur sluiten: Byou for You (die er al 17 jaar is gehuisvest), Klaas Vaak en Mums Closet. ,,De huren zijn hoog, de relatie met de beheerder is slecht en de eigenaar wil zelfs niet met de ondernemers praten. Ze moeten gewoon hun pand binnen vier weken leeg opleveren, een ander pand wordt niet aangeboden", zegt een ondernemer.

Hij vindt het des te meer onbegrijpelijk omdat het met andere winkelcentra wel goed gaat. ,,In de Scheepjeshof zitten veel leuke winkels. Door veel inspanningen en lage huurprijzen loopt dit winkelcentrum aardig vol. Ook de Aldi heeft op deze plek bijgetekend. In de Hoofdstraat zitten veel particuliere pandeigenaren. Die zijn ook goed bezig, met veel nieuwe winkelketens. Allemaal positief, behalve de situatie in de Passage/Corridor."

,,Het lijkt erop dat alle korte termijn huurcontracten niet worden verlengd", zegt de woordvoerder van een winkeliersvereniging. ,,Alleen voor een huurperiode van minstens vijf jaar wordt nog verlengd. De winkeliers kunnen niet of nauwelijks contact krijgen met de pandeigenaar. Welke visie gaat er schuil achter de opstelling van hen, daar krijgen ze geen antwoord op." De ondernemers hebben er deze week nog over vergaderd, er is angst voor nog meer leegstand.

,,Wij willen helemaal niet weg", wordt bij Klaas Vaak gezegd. ,,Wij krijgen vier weken de tijd om andere ruimte te zoeken, dat lukt niet. Dus zit er niets anders op dan de zaak op te heffen en daarna te kijken of we elders kunnen opstarten." Wethouders Marco Verloop en Marieke Overduin zeggen dat de reikwijdte van de gemeente beperkt is. ,,We proberen via ´Veenendaal vitale winkelstad´ een levendig centrum in stand te houden, maar we zijn als gemeentebestuur niet altijd aan de lat. We zien wel het belang ervan dat er niet te veel leegstand komt, we maken ons daarover zorgen. Het winkelcentrum Passage/Corridor is niet van de gemeente. We gaan er van uit dat het ook het belang is van eigenaren om de panden rendabel te maken. Er wordt wel regelmatig met hen over de ontwikkelingen gesproken."