'Meer met elkaar leven dan naast elkaar'

VEENENDAAL In theater De Lampegiet vindt op zaterdag 8 oktober van elf uur 's morgens tot vijf uur 's middags voor de eerste maal in Veenendaal het evenement 'Kleur en Kracht' plaats. De organisatie is in handen van Katja Bensalem in samenwerking met Amina Sebbar van Buro Prinor, een info- en adviesbureau op het gebied van presentatie, informatie en organisatie.

Gerard van Wijk

Het evenement is vorig jaar met succes in andere gemeenten, zoals Venray, georganiseerd. ,,Het is een evenement speciaal voor vrouwen die zich betrokken voelen bij de multiculturele samenleving. We leven in een multiculturele samenleving. In Veenendaal wonen wel honderd verschillende nationaliteiten. Het is belangrijk dat daar meer verbindingen tussen ontstaan, want zij leven vaak meer naast dan met elkaar. Dat is erg jammer want we kunnen zoveel van elkaar leren", zeggen Bensalem en Sebbar.

Het gaat met nadruk niet om een commercieel evenement en daarom is er financiële ondersteuning nodig. Een deel daarvan komt van Spring in 't Park, de gemeente Veenendaal, de Soroptimisten en twee landelijke fondsen. Voor een ander deel (tweeduizend euro) zijn de organiserende vrouwen via crowdfunding op zoek naar donateurs die hun naam aan het project willen verbinden. Er kan nog enkele weken gedoneerd worden. De teller stond zondag op 865 euro.

We hebben elkaar nodig, zeggen Bensalem en Sebbar. ,,We gaan naar een participatiesamenleving en dan is het goed dat we meer van elkaar weten. Vrouwen zijn de ideale personen om verbindingen te leggen. Ook al zijn er verschillen in afkomst, achtergrond of religie, er zijn ook veel overeenkomsten. Veel evenementen zijn vaak gericht op een specifieke groep vrouwen. Die spreken de multiculturele vrouw niet aan. 'Kleur en Kracht' is voor alle vrouwen. Naast ontmoeting en verbindingen leggen is er ook aandacht voor onder andere ondernemerschap door middel van workshops en stands. Ondernemende vrouwen in Veenendaal en omgeving wordt een podium en een kans om te netwerken geboden. Op grote beurzen is een standplaats vaak duur en niet rendabel voor een kleine ondernemer. Er zijn ook optredens en een talkshow."

De naam van het evenement ('Kleur en Kracht') is niet toevallig gekozen. Het gaat om de kracht van vrouwen, hen in staat stellen dat te kunnen tonen. ,,Welke kracht zet jij in? Welke kracht heb je nodig? En de kleur maakt niet uit, alle kleuren zijn welkom." Het wordt kortom een bijeenkomst waar dialoog en diversiteit centraal staan. ,,Want als we elkaar kennen kunnen we ook bij elkaar aankloppen als dat nodig is", aldus Bensalem en Sebbar.

Meer informatie over de bijeenkomst en de crowdfunding is te vinden op: www.geloofinjeproject.nl.