• Piroschka van de Wouw

Maximaal zes koopzondagen Veenendaal

VEENENDAAL De winkels mogen in Veenendaal op zondag tijdens evenementen van 12.00 tot 17.00 uur open. Daaraan is een maximum van zes zondagen per jaar verbonden. Dat was donderdagavond het besluit van een kleine raadsmeerderheid nadat de SP, die een cruciale rol speelde bij de besluitvorming, deze variant voorstelde. Twee maanden geleden besloot de raad met 17 tegen 13 stemmen dat de winkels op zondag open mogen. De meerderheid ontstond omdat drie van de acht fractieleden van de ChristenUnie afwezig waren. Nu moest de verordening winkeltijden worden gewijzigd om de openstelling op zondag per 1 juli te effectueren.

Gerard van Wijk

ChristenUnie (nu wel met een voltallige fractie), SGP en CDA (samen 16 stemmen) zijn tegen zondagopenstelling, de andere partijen (ook 16 stemmen) zijn voor. Tot nu toe was de SP ook tegen, met name omdat de werknemers in meerderheid verklaren niet op zondag te willen werken. Ditmaal kwam de SP met een compromisvoorstel om een beperkte openstelling mogelijk te maken. Dat is nu inderdaad beperkt omdat het aantal toegestane evenementen op zondag tot nu toe op zes staat en daarvan niet eens optimaal gebruik wordt gemaakt.

Maar beter een half ei dan een lege dop, bedachten de voorstanders van een koopzondag en ze stemden na, alweer, een uitvoerige discussie over dit onderwerp in met het voorstel van de SP. Die wil ondernemers stimuleren tot activiteiten ter bevordering van het culturele klimaat. Ondernemers verklaarden met het genomen besluit niet onverdeeld gelukkig te zijn. Maximaal zes openstellingen per jaar vinden zij ,,echt minimaal, maar mogelijk biedt het een opening voor ruimere openstellingen later. Voor inwoners en mensen van buiten Veenendaal blijft het onduidelijk wanneer de winkels op zondag wel of niet open zijn en voor de supermarkten is het geen oplossing."

Label:

Koopzondag