• Sander Koning

Margriet en Van Vollenhoven bij herdenking Rhenen

RHENEN De krijgsmacht herdenkt op 4 mei om 20.00 uur in aanwezigheid van Prinses Margriet der Nederlanden, Pieter van Vollenhoven, Prins Pieter Christiaan en Prinses Anita, alle militairen die sinds 1940, waar ook ter wereld, voor het Koninkrijk der Nederlanden zijn gevallen of zijn omgekomen bij de uitvoering van de militaire dienst.

De herdenking vindt plaats op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen. Gastheer bij deze plechtigheid is Plaatsvervangend Commandant Landstrijdkrachten, generaal-majoor Marc van Uhm. Uitvoering vindt plaats in samenwerking met de gemeente Rhenen en de regionale politie. Aan de plechtigheid gaat een stille tocht vooraf. Vanaf hotel 't Paviljoen aan de Grebbeweg, lopen de genodigde autoriteiten en deputaties naar het Militaire Ereveld. De tocht wordt begeleid door de Koninklijke Marechaussee en regionale politie en start om 19.10 uur.

De erewachtposten bij het monument worden in eerste instantie (vanaf 18.10 uur) bemand door militairen in een uniform uit 1939. De wisseling van de erewacht door 45 Pantserinfanteriebataljon 'Regiment Infanterie Oranje Gelderland' uit Havelte en 11 Infanteriebataljon Garderegiment Grenadiers en Jagers uit Schaarsbergen vindt plaats om 18.50 uur.

De muzikale ondersteuning tijdens deze herdenking wordt verzorgd door de Fanfare Bereden Wapens en de Christelijke Gemengde Zangvereniging Eben Haëzer uit Rhenen. Voorafgaand aan de herdenking spreekt krijgsmachtpredikant majoor Gerard van Driesten een overdenking uit. Ook dit jaar dragen drie middelbare scholieren uit Rhenen een gedicht voor. Ongeveer dertig instanties leggen na de twee minuten stilte een krans. Aansluitend op de kranslegging volgt een defilé langs de ruim 800 graven. De verwachte eindtijd is 20.50 uur.