• vlnr Leo Boot, burgemeester Kolff en Wijnand van de Vendel.

    Ted Walker
  • Een maquette die als bouwplaat te koop zal zijn tijdens het feestelijke weekend

    Ted Walker
  • Ted Walker

Magazine over 450 jaar Oude Kerk

VEENENDAAL De Oude Kerk in Veenendaal bestaat dit jaar 450 jaar. Reden voor onder anderen Wijnand van de Vendel en Leo Boot, als kartrekkers van de werkgroep, om een magazine uit te brengen rondom 'Het Icoon' van Veenendaal. Burgemeester Kolff nam maandag het eerste exemplaar in ontvangst. Het magazine wordt woensdag huis-aan-huis verspreid met de VeenendaalseKrant.

 

De hervormde Oude Kerk werd op 1 mei 1566 als eerste kerk in Veenendaal gesticht. Door het stichten van de Oude of Sint-Salvatorkerk kregen de Veenendalers, veelal turfstekers, de kans om in hun eigen woonplaats naar de kerk te gaan. Voor het stichten van de kerk in Veenendaal ging men veelal naar de Cunerakerk in Rhenen.

 

,,De Oude Kerk is de meest markante plek die nog over is van historisch Veenendaal. Fiets maar door de plaats heen en je komt bijna niets meer tegen. En kijk maar op ansichtkaarten. De Oude Kerk komt overal op terug. Ze is 'Het Icoon van Veenendaal.' Het is daarom dat we graag iets wilden maken wat we Veenendaal breed zouden kunnen delen'', vertelt Wijnand van de Vendel. Er zijn 30.000 exemplaren gemaakt. Waarbij de kosten geheel gedekt zijn door adverteerders en door het feit dat heel veel vrijwilligers zich hebben ingezet.

 

In het magazine staan verhalen en beelden van toen en nu. Over hoe de kerk ontstond en hoe zij heeft gediend als schuilplaats tijdens de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld. Daarnaast veel verhalen die de beleving rondom de Oude Kerk illustreren.

 

Burgemeester Kolff is trots: ,,Ik wil de vele vrijwilligers die deze glossy tot stand hebben gebracht complimenteren en bedanken voor hun inzet. Niet alleen met dit magazine maar ook met allerlei activiteiten die jaar in en jaar uit rondom de Oude Kerk georganiseerd worden. Met het weekend van 10, 11 en 12 juni als feestelijk hoogtepunt van een jaar lang vieren.'' 

 

Het magazine wordt verspreid met de VeenendaalseKrant. Voor inwoners die geen exemplaar hebben ontvangen, bijvoorbeeld omdat zij een 'Nee-Nee sticker' op hun brievenbus hebben, komt er nog een stapeltje in het gemeentehuis te liggen. Hierbij geldt: op=op.