• Foto ter illustratie.

    Mark Prins

Huizen voor aidswezen

VEENENDAAL Vanuit het kleurrijke verzamelgebouw van De Bombardon, onderdeel van Reinaerde, aan de Achterkerkstraat waaiert de missie van de Stichting Veenendaal4Fair over Veenendaal uit. Het verhaal van Fairtrade, de Wereldwinkel en Eerlijk Waar sluit mooi aan bij dat van De Bombardon: het staat voor eerlijke, duurzame en verantwoorde producten.

Gerard van Wijk

Dit najaar gaat Fairtrade meer achtergrondinformatie geven over de herkomst van de internationale, regionale en lokale producten.

,,Dat willen de mensen”, zegt Wim Bakker, oprichter en voorzitter van Fairtrade in Veenendaal.

,,Wij willen nog betere informatie gaan geven wat er gedaan kan worden, waarom sommige producten iets duurder zijn. De meeste mensen weten wel dat Fairtrade al zestig jaar boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden helpt een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Het is minder bekend dat veel lokale en regionale bedrijven er zich voor inzetten hun producten te verkopen. En dat je lokaal veel Faitrade bedrijven hebt", aldus Wim Bakker.

BAKSTEEN Hij noemt de drie soorten No Home Wine. Met de opbrengst worden in Zuid-Afrika huizen gebouwd voor aidswezen en ontheemde families. ,,Voor elke fles geef je een baksteen terug." De afgelopen tien jaar is er 160.000 euro opgebracht en daar zijn 65 huizen voor gebouwd. ,,Dat verhaal en de verkooppunten willen we op de website." Bakker noemt ook de Organic Flavour Company aan de Turbinestraat. ,,95 procent van de Veenendalers weet niet dat we lokaal een thee- en kruidenfabriek hebben." De ingrediënten komen van Fairtrade projecten. Oudere Veenendalers herinneren zich nog wel het Piramide theemerk, in Veenendaal gefabriceerd. Dat werd drie jaar geleden overgenomen door Wessanen.

De Wereldwinkel was aanvankelijk aan de Zandstraat gevestigd, maar is opgeheven vanwege een tekort aan vrijwilligers. ,,Om de winkel met regelmaat geopend te houden hadden we tientallen vrijwilligers nodig. Nu is de Wereldwinkel, niet de vereniging maar het concept, voortgezet aan de Achterkerkstraat. De Bombardon is altijd open en de Wereldwinkel doet mee en dan is een drietal vrijwilligers genoeg", aldus Bakker. Steeds meer lokale ondernemingen verkopen of serveren Fairtrade producten. Op de vernieuwde website wil Fairtrade komend najaar met name de lokale en regionale bedrijven ,,in het zonnetje zetten".