• Gemeente Veenendaal

Dit vinden jongeren in Veenendaal van klimaatverandering

VEENENDAAL De resultaten van het onderzoek over de kijk van Veenendaalse jongeren op klimaatverandering zijn bekend. Meer dan zestig procent van de jongeren maakt zich zorgen om klimaatverandering. Daarbij willen veel jongeren die verandering tegengaan, maar zijn niet bereid alles daarvoor te laten. De vleesinname verminderen of vliegvakanties schrappen zitten er niet in voor de Veenendaalse jongeren. 

67% van de jongeren in gemeente Veenendaal maakt zich zorgen om klimaatverandering. Daarvan wil 68% zelf best wat meer doen om die tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek onder 361 jongeren tussen de 16 en 26 jaar, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) uitvoerde in opdracht van de gemeente. Met behulp van de online tool Swipocratie kregen de deelnemers diverse klimaatdilemma's voorgelegd én konden ze al 'swipend' aangeven hoe de gemeente moet verduurzamen. De resultaten een kijkje in de belevingswereld van de nieuwe generatie.

ENERGIEBEHOEFTE Om de energiebehoefte te verminderen zijn er twee opties: energie besparen en het restant duurzaam opwekken. De meeste jongeren zijn bereid om korter te douchen, energiezuinige apparaten te kopen en minder kleding te kopen. Maar minder vlees eten, of inleveren op die verre vliegvakantie? Dat is voor twee op de drie jongeren nu nog een brug te ver.

OPWEKKEN Het opwekken van duurzame energie kan de gemeente Veenendaal het beste doen aan de hand een aantal dingen. 94% van de jongeren geeft voorkeur aan zonnepanelen op bedrijfsdaken, en ook op woningdaken (92%) en langs snelwegen (88%) mag zonne-energie worden geproduceerd. Maar minder enthousiasme (33%) is er voor zonneparken in de natuur;  warmte uit de aardbodem (77%) kan op meer steun rekenen. Verder valt op dat de deelnemers windmolens best zien zitten: 75% zegt 'ja' tegen molens bij bedrijventerreinen. De jongeren kozen bij de dilemma 'vijftien voetbalvelden vol zonnepanelen of één windmolen' ruimschoots voor de windmolen, wel 80%. 

JONGEREN BETREKKEN Vaak zijn bij gesprekken over verduurzaming in gemeenten geen jongeren aanwezig. Daarom werd er gekozen voor de jongerencampagne om jongeren in lokale gesprekken over klimaat en energie een stem te geven. 

Wethouder Marco Verloop ziet daar de meerwaarde van in: ,,Jongeren hebben de toekomst. Klimaatbeleid gaat ook over hun toekomst. Dus goed dat ze meepraten. Dat is ook het mooie aan dit project: jongeren opzoeken waar ze zijn, op een manier die hen aanspreekt. Op deze manier geven ze een belangrijk signaal af."

VERVOLG Om de campagne een vervolg te geven komt er een live-sessie in de Cultuurfabriek. Op vrijdag 8 november 2019 kunnen jongeren zelf een ontwerp maken voor een energieneutraal Veenendaal. Alle jongeren tussen de 16 en 26 jaar, woonachtig in Veenendaal en geïnteresseerd om samen met andere jongeren een plan te maken over duurzame energie in de gemeente zijn welkom om aan te schuiven. Aanmelden kan via swipocratie@nmu.nl. Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Er ligt een bioscoopbon klaar voor alle deelnemers van de ontwerpsessie. 

Bron: Gemeente Veenendaal