• Alert CrossMedia

Maandelijkse koopzondag in Veenendaal

VEENENDAAL De kogel is zogezegd door de kerk. Na vijf jaar discussiëren en een proef afgelopen jaar met zes koopzondagen, gekoppeld aan een evenement, besloot de gemeenteraad donderdagavond dat Veenendaal een maandelijkse koopzondag krijgt. Van 13.00 tot 18.00 uur mogen ondernemers die dit willen hun deur openen. Supermarkten en bouwmarkten mogen iedere zondag open.

Gerard van Wijk

Een initiatiefvoorstel van Lokaal Veenendaal en PvdA daartoe werd na twee uur en drie kwartier praten aangenomen met achttien tegen vijftien stemmen. Tegen stemden ChristenUnie, SGP, Dick Cozijnsen (CDA) en Jan Breur (SP). De andere twee leden van het CDA stemden voor verruiming van de zondagopenstelling.

Op verzoek van het CDA werd de levensmiddelenbranche uit het voorstel gehaald om ook deze zaken de gelegenheid te geven iedere zondag open te gaan. Dit ter bescherming van de kleinere ondernemers.

VOORDEEL De veranderde opstelling van het CDA bewerkstelligde de stemming in het voordeel van de voorstanders van zondagopenstelling van winkels. Volgens fractievoorzitter Dorus Helsen zit de zondagopenstelling weliswaar niet in het DNA van de partij, maar ,,naast christen zijn wij ook democraten en we moeten rekening houden met elkaar." De koopzondag is in zijn visie opgerukt tot de grenzen van Veenendaal. Hij is bij verschillende koopzondagen in het centrum geweest en ,,dan kun je niet zeggen dat het niet bij Veenendaal past."

KERNWINKELGEBIED Met name vanuit de SGP en ChristenUnie, als principiële tegenstanders van de koopzondag, werd de CDA-woordvoerder verbaal scherp op de korrel genomen, maar deze toonde zich weinig onder de indruk en ging onverstoorbaar door met zijn argumentatie. Ook op verzoek van het CDA wordt het centrum waarbinnen zondagopenstelling wordt toegestaan beperkt tot het echte kernwinkelgebied, zoals gedefinieerd in het programmaplan Vitale Winkelstad. Dat was aanvankelijk het gebied binnen de eerste centrumring, zijnde de wegen binnen de Kleine Beer, Gilbert van Schoonbekestraat, Prins Clauslaan, Raadhuisstraat, Duivenwal, Weverij en Bevrijdingslaan.

UITZONDERING Voor supermarkt Hoogvliet aan de Leinweberstraat is een uitzondering gemaakt. Kees Lochtenberg (Lokaal Veenendaal) heeft met de directie afgesproken dat deze supermarkt in een dichtbevolkte straat voorlopig dicht blijft. Dit om tegemoet te komen aan tegenstanders van de zondagopenstelling. Hoogvliet heeft in Veenendaal meerdere vestigingen.

Label:

Koopzondag