• Lunchroom 0318

Lunchroom op zondag dicht, maar terras open

VEENENDAAL Als ondernemer moet je een flinke dosis creativiteit hebben. Dat is altijd handig, maar in het geval van Marielle Teune van Lunchroom 0318 ook nog eens heel belangrijk. Zo kan het zijn dat haar lunchroom niet op zondag open mag, maar dat klanten wel bij haar welkom zijn voor een kop koffie, een lunch of een lekker wijntje.

Afgelopen zondag vond in Veenendaal de derde koopzondag plaats. Tweederde van het aantal winkels in het centrum, zo'n 170, hebben hun deuren geopend. Van de resterende 80 zijn er ondernemers die, gezien wat ze verkopen, geen voordeel zien in zondagopening en een deel is er tegen om principiële redenen.

Mareille Teune van Lunchroom 0318 aan de Hoofdstraat hanteert een andere variant. Haar lunchroom is weliswaar gesloten op koopzondagen, maar zij heeft wel een terras. Bij de buren, een leegstaand winkelpand, op gemeentegrond. En voor de zondagopening van het terras is toestemming verleend.

HEEL BELANGRIJK Het is een min of meer gedwongen variant. Lunchroom 0318 bestaat augustus dit jaar tien jaar. De vader van de huidige verhuurder is indertijd een huurcontract aangegaan met de bepaling dat de zaak niet op zondag mocht worden geopend. Dat contract respecteren wij, zegt Teune. Maar zij vindt het wel jammer. ,,Wij missen veel inkomsten, de zondagopenstelling is voor ons heel belangrijk. Binnen hebben we 77 zitplaatsen en die blijven onbenut. We hebben nu zes koopzondagen en dat is moeizaam tot stand gekomen. Maar het is al heel wat. Als het goed weer is loopt het goed op het terras. Met veel bezoekers van buiten Veenendaal en ik zie ook nieuwe mensen."

Label:

Koopzondag