• Aart Aalbers
  • Aart Aalbers
  • Aart Aalbers

Lunchroom 0318: 'De tosti's en kroketten lagen nog in het vet'

VEENENDAAL ,,Wij voelen ons veilig en onze gasten kunnen zich ook veilig voelen", zegt Mareille Teune van Lunchroom 0318 aan de Hoofdstraat. Het is het verhaal van het pand dat volgens de gemeente dinsdag rond het middaguur gecontroleerd gesloopt moest worden en later in de namiddag toch niet gesloopt hoefde te worden. ,,Twee panden naast ons stonden al geruime tijd leeg en zijn gesloopt. Er wordt nieuw gebouwd en daar zijn we gelukkig mee. Maar bij het heien is een deel van een zijmuur naar beneden gekomen. Gelukkig raakte er niemand gewond", aldus Teune.

De lunchroom is van ongeveer half twaalf tot sluitingstijd, zes uur, dicht geweest. ,,We zijn druk geweest met opruimen. De tosti's en kroketten lagen nog in het vet. Ook het terras moesten we snel opruimen." De hoogte van de schade is nog niet bekend, het gaat om omzet en naamsbekendheid. ,,Velen dachten één dag later door de berichtgeving dat de lunchroom voorlopig dicht zou blijven. Gelukkig zijn er toch mensen gekomen."

Via Facebook gaan berichten snel rondzingen. Uit Sri Lanka kreeg ik van vriendinnen die daar op vakantie zijn verontrustende reacties met vragen wat er toch allemaal aan de hand was."

COMMUNICATIE Teune houdt het, wat de gebrekkige communicatie betreft, op een samenloop van omstandigheden. Wel vindt zij dat loco-burgemeester Engbert Stroobosscher eerst had moeten afwachten hoe de situatie zich zou ontwikkelen, alvorens met de mededeling te komen dat de lunchroom was ontruimd en het pand zou worden gesloopt.

Stroobosscher laat weten dat in verband met de veiligheid van alle betrokkenen rond de middag is besloten Lunchroom 0318 te ontruimen. ,,Na een eerste onderzoek door de aannemer en gemeentelijk toezichthouder werd het advies gegeven het pand gecontroleerd te slopen. Vanwege het gevaar en de drukte in de Hoofdstraat is er voor gekozen adequaat te handelen en uit voorzorg te communiceren over de ontstane situatie."

VEILIGHEID VOOROP Pas tijdens het steen voor steen verwijderen van de zijmuur bleek volgens Stroobosscher dat het toch mogelijk was bouwkundige maatregelen te nemen, waardoor sloop niet noodzakelijk was. ,,Dit was op voorhand niet in te schatten. Tijdens het gehele proces heeft veiligheid van alle betrokkenen voorop gestaan."

*Op de voorpagina van de papieren editie van afgelopen week stond nog het bericht dat Lunchroom 0318 gesloopt moest worden. Net na de deadline kwam het bericht dat de lunchroom toch de volgende dag weer open kon.