• Museum Veenendaal
  • Museum Veenendaal

Live restauratie Veense turfaak tijdens open dag museum

VEENENDAAL Bezoekers kunnen zaterdag 27 juli live volgen hoe de historische turfaak van Museum Veenendaal wordt gerestaureerd. Het historische schip maakt deel uit van de tijdelijke tentoonstelling 'Turf, het bruine goud', waarin transport over het water een prominente rol speelt. De restauratie is te bezichtigen in het kader van de open dag van Museum Veenendaal. 

ACTIVITEITEN Op de open dag krijgen bezoekers de gelegenheid om vragen te stellen aan de specialisten die verantwoordelijkheid zijn voor de restauratie. Deze specialisten zijn scheepsarcheologen van Erfgoedpark Batavialand. Zij zullen het publiek tevens voorzien van een uitleg over hun werkzaamheden tijdens de restauratie. Daarnaast wordt er om 11.00 en 13.00 uur door gidsen een toelichting gegeven op de expositie. Kinderen kunnen tussen 13.00 en 16.00 uur een eigen bamboe veenaak te knutselen. 

DE VEENSE TURFAAK Het schip stamt uit de negentiende eeuw en kwam na de Tweede Wereldoorlog in het bezit van de familie Braafhart-van den Bruinhorst van het Gelders Benedeneind. De familie kocht de aak ter vervanging van zijn eigen beschadigde aak. In 1989 werd de aak door de gemeente Veenendaal aan het nieuw te realiseren museum gedoneerd. 

Het museum is op zaterdag 27 juli van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Toegang en deelname is gratis. Reserveren is niet nodig.

De tentoonstelling is in Museum Veenendaal in de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein 76 in Veenendaal.  Meer informatie is te vinden op: www.museumveenendaal.nl