• Gemeente Veenendaal

Linette van Dijk geëerd met Gouden K

VEENENDAAL Namens de gemeente Veenendaal ontving Linette van Dijk zaterdag een Gouden K. Deze onderscheiding is een eervolle prijs die jaarlijks wordt toegekend aan hen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst of beeldend kunstenaars.

Iedere wethouder met Kunst en Cultuur in zijn of haar portefeuille kan elk jaar, afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente, één of twee inwoners van de gemeente voordragen voor toekenning van een Gouden K. De eervolle toekenning van een Gouden K wordt onderstreept met een speld met de letter K van Kunst. Doel van de toekenning van Gouden K's is het benadrukken van de uitzonderlijke prestaties die de ontvangers van Gouden K's hebben geleverd, waarvoor zij hulde en een stoffelijke onderscheiding verdienen.

Dit jaar hebben meer dan veertig gemeenten inwoners voorgedragen voor een Gouden K. Gouden K's worden toegekend aan personen die zich op uitzonderlijke wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor beeldende kunst en/of beeldend kunstenaars. Omdat jaarlijks maximaal tien Gouden K's worden toegekend, hebben een jury en het bestuur van Stichting Kunstweek uit de voordrachten tien personen geselecteerd.

Inwoners van Nederlandse gemeenten die zich individueel of namens een organisatie op opvallend positieve wijze hebben ingezet voor het onder de aandacht brengen van beeldende kunst; voor vergroting van het bereik, de waardering voor beeldende kunst, voor steun aan (activiteiten van) beeldend kunstenaars of het behoud, plaatsing of restauratie van één of meer kunstwerken, komen in aanmerking voor een Gouden K.

De erespelden behorend bij de toegekende Gouden K's werden ten overstaan van enkele honderden belangstellenden uitgereikt tijdens de Nationale Kunstweek (elk jaar in november), meer precies tijdens de Nationale Kunstdagen op zaterdag 10 november. Zie www.kunstdagen.nl.