Lentegroen

VEENENDAAL Het voorjaar lijkt echt te zijn doorgebroken. Na alle regen van vorige week ging het roer vanaf het weekend netjes om. Het werd heerlijk weer met een aangenaam lentezonnetje en flink oplopende temperaturen. Overdag steeg het kwik op sommige plekken al tot afgerond 18 graden.

In onze regio werd het een graad of 15. Ook prima, zeker met de zon erbij. Overigens waren de nachten nog wel koud. Maandagochtend vroeg vroor het zelfs een beetje. Sommige weilanden waren wit van de rijp en de vroege automobilist moest wellicht de ijskrabber weer even opzoeken.

De natuur komt nu echt in voorjaarsstemming. Steeds meer knoppen staan op springen of bekennen zelfs al kleur. En in sommige bomen verschijnt een eerste waas van pril lentegroen. De vogels zijn al druk in de weer en gelukkig voor onze gevederde vriendjes, dat geldt ook voor de insecten. Zelfs de eerste vlinders vliegen alweer door de tuin. Volgens de kalender is het overigens nog winter. De astronomische start van de lente valt op 20 maart. Dat is het moment dat de zon recht boven de evenaar staat. Met als gevolg dat de zon dan overal op aarde ongeveer even lang zou kunnen schijnen. Van Spitsbergen in het hoge Noorden tot Nieuw Zeeland ver weg op het Zuidelijk Halfrond.

Helaas komt er aan de reeks heerlijke voorjaarsdagen wel spoedig een eind. Donderdag is het nog wel aangenaam met veel zon en temperaturen tot 16 of zelfs 17 graden aan toe. Vrijdag zou een zwak front meer bewolking naar ons land moeten brengen, al blijft het op veel plekken gewoon droog. In het weekend kan het wel af en toe gaan regenen en doet de temperatuur een stap terug. Veel warmer dan een graad of 10 wordt het niet. Dat is overigens een volstrekt normale temperatuur voor half maart.

En wat de verkiezingen betreft? Wat betreft het weer hebben we geen excuus om thuis te blijven. Het is prima stemweer. Op mooi weer kunnen we niet stemmen. Wel op een geloofwaardige aanpak van het klimaatprobleem.