Lente of herfst

VEENENDAAL De winter zit er alweer op. Tenminste, voor wat betreft de weerkundige seizoensindeling. Het was toch weer een zachte winter, ondanks het koude weer in met name januari en de mooie sneeuwsituatie in februari. De laatste twee weken van februari verliepen zeer zacht en wisselvallig.

Weerkundig hoogtepunt was de storm vorige week donderdag. Ook in onze regio moesten sommige bomen er aan geloven. Ongetwijfeld zijn er door windstoten tot maar liefst 100 kilometer per uur her en der ook dakpannen naar beneden gekomen. Voorlopig blijft dat herfstachtige weer nog.

Toch merk je heel goed dat de lente er aan komt. Je ziet het in de tuin, je hoort het aan het enthousiaste gezang van de vogels, je merkt het aan het lengen der dagen. En als de zon dan toch even te voorschijn komt, zoals bijvoorbeeld afgelopen maandagochtend, dan krijg je direct de lentekriebels. En voel je de warmte van de zon al heel goed.

Maar de rest van deze week is het nog steeds de vrij sterke westelijke stroming die de dienst uit maakt. Lagedrukgebieden volgen elkaar in rap tempo op en brengen vrijwel dagelijks regen of buien. Dat die storingen de vaart er goed in houden bleek vorige week. De stormdepressie van donderdag bereikte binnen 24 uur Moskou. Een beste afstand die je zelf met de auto waarschijnlijk niet binnen het etmaal kan overbruggen.

Met het aanhoudende zachte en wisselvallige weer regenen de wegen netjes schoon. Al het zout van het afgelopen strooiseizoen spoelt weg en wordt in de bermen uiteindelijk flink verdund. Dat is mooi want als de grond te zout is, heeft dat wel zijn weerslag op alles wat groeit en bloeit langs de weg.

Voorlopig zullen de strooiauto's ook niet meer uitrukken want de kans op gladheid is minimaal. Als het kwik in een heldere nacht toch een keertje daalt tot aan het vriespunt, dan nog zal een weg niet zo maar bevriezen. Want de grond onder de wegen is na een paar weken zacht weer al flink opgewarmd.