• Gemeente Veenendaal

Kwijtgeraakte sieraden toch in gemeentehuis teruggevonden

VEENENDAAL Het schaamrood staat sommige functionarissen op het gemeentehuis op de kaken. De gemeente hield tot nu toe bij hoog en laag vol dat de in maart vorig jaar door twee Veenendaalse jongeren in een vijver gevonden plastic tas met sieraden niet in het gemeentehuis was en ook niet was geregistreerd, zoals met alle gevonden en verloren voorwerpen volgens instructie dient te gebeuren. Plotseling wordt nu na veel commotie, tot in de gemeenteraad aan toe, bij ,,werkzaamheden in een magazijn" de tas met sieraden teruggevonden. Met name het raadslid Jaap Pottjewijd bleef het college er over bevragen.

Gerard van Wijk

Op het gemeentehuis willen ze er het liefst niet meer over praten. De procedure voor gevonden en verloren voorwerpen is aangepast. Een excuus aan de politie zou ook wel op zijn plaats zijn. In de schakel tussen politie, waar de jongeren hun vondst naar toe hadden gebracht, en de gemeente was het fout gegaan en de fout zou zowel aan de kant van de politie als die van de gemeente kunnen liggen. Dat kan burgemeester Piet Zoon in een gesprek met de korpsleiding wel oplossen.

BLIJ VERRAST Zoon gaat de twee jongeren in ieder geval hun sieradenvondst terug geven, zij zijn zeker na anderhalf jaar de rechtmatige eigenaren. ,,We waren blij verrast toen we het telefoontje van de burgemeester kregen'', reageert de familie. ,,We hadden er niet meer op gerekend. We hielden aan de hele affaire een naar gevoel over. Nu kunnen we met een positief gevoel afsluiten. Fijn dat het opgelost is en dat de juwelen niet achterover gedrukt zijn bij de politie of op het gemeentehuis. Ook het persoonlijke belletje van de burgemeester waarderen we erg!"

VEENENDAAL De jongens vonden in maart 2016 de sieraden en leverden ze in bij de politie. Tijdens het proces van registreren van deze gevonden voorwerpen, is de tas met sieraden zoekgeraakt. Verheugd kon burgemeester Zoon melden dat de sieraden terecht zijn en de jongens nu rechtmatig eigenaar zijn.

In maart 2016 vonden de jongens de plastic tas met vermoedelijk gestolen sieraden bij het vissen in een sloot aan de Groenveldselaan in Veenendaal. Zij leverden de sieraden in bij de politie. De procedure bij gevonden en/of verloren voorwerpen schrijft voor dat de politie de voorwerpen na aangifte aanlevert bij de gemeente, waar deze worden geregistreerd. Tijdens dat proces van registratie is de plastic tas met sieraden zoekgeraakt.

ONDERZOEK De gemeente Veenendaal en de politie hebben beide direct een onderzoek ingesteld. Op basis van het gemeentelijk onderzoek is de procedure voor het registreren van gevonden en verloren voorwerpen verder aangescherpt om misverstanden als deze in de toekomst te voorkomen.

GEVONDEN Onlangs werd de niet geregistreerde plastic tas met sieraden bij werkzaamheden in een magazijn in het gemeentehuis gevonden. Burgemeester Zoon heeft daarop contact gezocht met de jongens om het goede nieuws te vertellen. Vanwege het feit dat in het afgelopen jaar geen eigenaar van de sieraden zich heeft gemeld, zijn de jongens nu rechtmatig de eigenaren van de sieraden.

VREUGDE Burgemeester Zoon is verheugd dat hij binnenkort de sieraden officieel aan de jongens kan overhandigen. ,,Het was voor de jongens en hun ouders, maar ook voor ons als gemeente en de politie, een vervelende kwestie. Overal waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dat maakt ons allen menselijk. We hebben de procedures geëvalueerd en inmiddels verder aangescherpt. Het mysterie is opgelost en gelukkig met een goede afloop."