• Lex Van Lieshout

Kunstgras wint terrein in Veenendaal

VEENENDAAL Kunstgras op sportvelden wint terrein in Veenendaal. Op advies van Sportservice en een verzoek van de voetbalvereniging Veenendaal wordt een natuurgrasveld reeds dit jaar vervangen door een kunstgrasveld.

Gerard van Wijk

Aanvankelijk stond de introductie van kunstgras bij Veenendaal voor 2019 op de agenda. Het beschikbare budget voor onderhoud voor sportaccommodaties is volgens de gemeente in 2016 toereikend om ook deze werkzaamheden uit te kunnen voeren.

KWALITEIT Ook worden dit jaar de kunstgrasvelden van DOVO en GVVV gerenoveerd. Lokaal wordt er bij sommige sportclubs al tien tot vijftien jaar gebruik gemaakt van kunstgras. ,,De kwaliteit van kunstgras is echter in de afgelopen jaren aanmerkelijk beter geworden", zegt sportwethouder Frits Beckerman.

BUDGET De gemeente heeft ruim één miljoen euro beschikbaar gesteld voor renovatie en vernieuwing van sportaccommodaties. Behalve de kunstgrasvelden gaat het om het aanpassen van de bestrating bij de jeu de boulesbaan, bij SKF korfbal en de entree van tennisvereniging Spitsbergen. Ook de renovatie van de natuurgrasvelden van SKF en DOVO, alsmede de grasstrook bij het evenemententerrein en vervanging van de beachcourt worden dit jaar onderhanden genomen.

Er is veel verschil in kwaliteit tussen het ene en het andere kunstgras. Dat heeft onder meer te maken met de soort kunststofkorrels, waarmee veel vooruitgang is geboekt, als met het te gebruiken doek aan de onderzijde. Op de plek waar de kunstgrasmat moet komen wordt een speciale onderlaag gemaakt waarop de kunstgrasmat gelijmd kan worden.

OPLOSSING Wetenschap en sportwereld werken ,,aan perfecte speelomstandigheden" en producenten stellen dat ,,door een nieuwe hoogwaardige manier van weven wordt voldaan aan specifieke kwaliteit, prestatie- en veiligheidsnormen." Veel voetballers snuiven liever de geur van echt gras en klei op, maar voor amateurverenigingen is kunstgras een oplossing wanneer veel op de velden gespeeld moet worden.