• Aart Aalbers

'Ik ben écht heel boos'

VEENENDAAL Hedda Willem Buijs (76) ontwierp dertig jaar geleden een kunstwerk tussen theater De Lampegiet en de Frisia-villa. Een fontein, gecombineerd met een amfitheater, muurtjes bij de oude boom en bestrating. Maar het water klatert er al vele jaren niet meer.

Gerard van Wijk

Veertien jaar is Buijs nu al bezig om het geheel in oude staat te laten herstellen, maar de gemeente geeft niet thuis. Keer op keer hebben burgemeesters en wethouders hem beloofd dat het in orde zou komen. Er komt niets in orde. Het geheel staat erbij alsof het een onderdeel is van het oude Pompeï, verrast door een aslaag van de Vesuvius.

TRANEN De ontwerper van de fontein, kunstenaar Hedda Willem Buijs, zegt niet meer in de buurt van zijn creatie te durven komen, hij krijgt er tranen van in zijn ogen, zo'n volstrekte puinhoop is het geworden. ,,Ik hoor nooit iets van de gemeente. Afgelopen voorjaar heb ik op mijn verzoek nog een gesprek gehad met de cultuurwethouder. Het zou in orde komen, zei hij, volgend jaar. Ik heb in de loop van de jaren veel toezeggingen gekregen, van burgemeesters en wethouders. Maar geen enkele toezegging wordt nagekomen."

De verloederde fontein aan de Duivenwal moest volgens opdracht ,,iedereen bekoren." Dat deed het ook de eerste jaren. Eind 1986 gaf de Culturele Raad aan vijf kunstenaars de opdracht om een ontwerp voor een kunstwerk te maken. Het mocht 75.000 gulden kosten. Dat werd drie ton door meerwerk, omdat de directe omgeving ook meteen werd opgeknapt. De titel van het prijswinnende kunstwerk: oud ontmoet nieuw. Dat zou, met de huidige stand van zaken, ongetwijfeld worden: oud ontmoet nog ouder.

TE DUUR Ruim tien jaar geleden stopte de gemeente het onderhoud, het werd te duur, werd gezegd. ,,Maar ik heb vooraf zwart op wit laten weten wat er aan onderhoud gedaan moet worden om een waterpartij goed op orde te houden." Er volgden door de jaren toezeggingen over herstel, het werd opgenomen in een visie op deze omgeving, maar concreet gebeurde er niets.

Een woordvoerder laat namens de gemeente weten dat ,,recent een gesprek met de kunstenaar heeft plaatsgevonden". Recent, dat vindt Buijs een rekbaar begrip. Dit gesprek is in het voorjaar geweest. ,,Tijdens dat gesprek is aangegeven dat er wordt gewerkt aan de herontwikkeling van het gebied achter de Frisia-villa. Medio volgend jaar moet het plan hiervoor klaar zijn. Hoe de gemeente omgaat met het kunstwerk wordt in dit plan meegenomen", aldus de gemeente. Het klinkt niet bijzonder bemoedigend, vindt Buijs.