• Scheepjeswolharmonie

'Kun je blazen, speel dan mee met de harmonie'

VEENENDAAL ,,Samenspel, plezier in het maken van muziek, ieder met zijn of haar eigen kwaliteiten." Voorzitter Jan Willem Aalderink van de 120 jaar bestaande Scheepjeswolharmonie speelt zelf al meer dan een kwart eeuw in het orkest, op bastuba, een indrukwekkend instrument. Afgelopen half jaar heeft de circa veertig leden tellende harmonie viermaal in de openlucht op verschillende locaties in Veenendaal opgetreden.

Gerard van Wijk

,,Zo geven we meer bekendheid aan ons harmonieorkest en de slagwerkgroep. De optredens werden leuk bezocht en positief ontvangen. We hopen op deze manier op den duur ook nog jongere aanwas te krijgen. Want dat is uiteraard nodig om de balans in het het orkest te houden wat de instrumenten betreft." Het zou mooi zijn wanneer er versterking zou komen bij de klarinetten en wat het groot koper wordt genoemd: trombones, bassen en baritons.

KERSTPLAY Het jubileumjaar wordt op een bijzondere manier afgesloten. In december worden in één week drie verschillende kerstconcerten gegeven. ,,Iedereen die altijd al eens met een orkest mee zou willen spelen, kan dat dan bij de Kerstplay realiseren. Kun je blazen, speel dan mee, is het motto. Enige voorwaarde is dat wel de repetitieavonden bezocht moeten worden."

VRIENDSCHAPPEN Dirigent Leo Simons weet het als geen ander. ,,Vaak spelen mensen heel verdienstelijk thuis, maar het gezamenlijk naar een concert toewerken geeft toch een extra dimensie. Er ontstaan vriendschappen voor het leven. Met de 'play in' willen we iedereen, jong en oud, de kans bieden om ervaring op te doen. De concerten hebben allemaal hun eigen kleur en dynamiek. Dinsdag 12 december spelen we in de Westerkerk met traditionele kerstmuziek, een verhaal en samenzang. Vrijdag 15 december is het programma op de Markt voor het winkelend publiek wat vlotter en eigentijdser met meer big band invloeden. Zaterdag 16 december sluiten we af in de Basiliek met het begeleiden van de samenzang en dat vraagt heel andere eigenschappen. Ook Ralph van Manen, Gerald Troost en het gospelkoor Revelation treden dan op."

BLOEIEND BESTAAN De Scheepjeswolharmonie heeft een geschiedenis, die al van begin 1897 dateert. Het was onderdeel van de in 1986 failliet gegane Scheepjeswolfabriek, officieel de NV Veenendaalsche Sajet- en Vijfschachtenfabriek voorheen Wed. D.S. van Schuppen en Zoon. De werkgever zorgde voor de kostbare instrumenten en de harmonie had een bloeiend bestaan, met optredens in het hele land. Na de oprichting was ook enige tijd een zangkoor aaan het orkest verbonden. In de jaren vijftig van de vorige eeuw verwierf de harmonie landelijke bekendheid door radio-optredens. Het was ook een van de eerste muziekgezelschappen die zich ging bezighouden met een muzikale loopshow, bekend van taptoes.

Toen de Scheepjeswolfabriek failliet ging is de harmonie als vereniging zelfstandig verder gegaan. Nog steeds is de in naam aan de vroegere gerenommeerde Veenendaalse textielindustrie herinnerende harmonie een graag geziene gast bij evenementen. Zaterdag 14 oktober wordt vanaf 19.30 uur deelgenomen aan de 5e Veluwe Taptoe in de Barneveldse Veluwehal. Het orkest biedt jongeren de mogelijkheid tot het nemen van muzieklessen via de muziekschool.

Deelname aan de Kerstplay is gratis. Wel graag van tevoren aanmelden, zodat de partijen dinsdag 17 oktober klaar liggen aan de Schoolstraat, per auto alleen via Seats en Sofa´s bereikbaar. Aanmelden: www.scheepjeswolharmonie.nl/kpi.