• Alert CrossMedia

Koopzondag waarschijnlijk een blijvertje

VEENENDAAL De raad moet er nog een besluit over nemen, maar het lijkt zo goed als zeker dat de koopzondag in Veenendaal een blijvertje wordt. Tot nu toe was de stemverhouding in de raad 16 voor en 16 tegen en de ene stem van de SP moest de doorslag geven. De SP wilde een onderzoek naar de draagkracht van een koopzondag. Dat onderzoek kwam er, maar de raadscommissie had er dinsdagavond weinig waarderende woorden voor. Een waardeloos rapport, oordeelden verschillende raadsfracties.

Gerard van Wijk

Er zijn nu zes koopzondagen per jaar, gekoppeld aan een evenement. Volgens de SP zijn de evenementen een plus. De partij pleit voor meer evenementen. Wanneer er bij wijze van spreken 50 evenementen op zondag zouden plaatsvinden, dan kunnen er ook 50 koopzondagen worden gehouden, aldus de SP. Andere fracties vinden de koppeling evenementen/koopzondagen minder geslaagd en wijzen er op dat het geen noodzakelijke voorwaarde is om koopzondagen te organiseren.

Ook bij het CDA, tot nu toe met ChristenUnie en SGP, tegenstander van koopzondagen, is enige verschuiving waar te nemen. De partij vindt het een lastig onderwerp. De leden worden geraadpleegd. Het CDA wil zich kwetsbaar opstellen: je kunt principieel tegen koopzondagen zijn, maar het kan toch ook niet zo zijn dat Veenendaal tot in de lengte van jaren het enige regionale winkelcentrum in Nederland is zonder koopzondagen. Dat komt de vitaliteit van het koopcentrum niet ten goede.