• Alert CrossMedia

'Koopzondag regelt zich vanzelf'

VEENENDAAL De evaluatie van de koopzondagen heeft enige tientallen duizenden euro's gekost, maar geen verdere duidelijkheid gegeven. Het antwoord is nu weer aan de politiek om er al dan niet een vervolg aan te geven. Volgens Martijn Beek, fractievoorzitter van ProVeenendaal, kan iedereen met de uitkomst doen wat in zijn of haar politieke straatje past.

Gerard van Wijk

,,Geen nieuwe inzichten en ook geen nieuwe standpunten." Zijn partij wil ruimte geven om de winkels open te laten zijn op zondag. ,,Naar onze mening zal het geheel zich vanzelf regelen. Dat blijkt uit de grotere voorkeur voor een maandelijkse koopzondag in plaats van een wekelijkse." 

EVENEMENTEN Beek vindt het opvallend dat de koppeling van de koopzondag aan evenementen niet als heel belangrijk wordt gezien. ,,Maar dat kan ook weer verschillend uitgelegd worden. Wil je geen evenementen omdat je dan, als de koopzondag er toch komt, die reuring in ieder geval kwijt bent (kan je zeggen als tegenstander van de koopzondag), of hoef je er niet per se evenementen bij omdat het door het loskoppelen dan makkelijker vaker te organiseren is (kan je zeggen als voorstander van de koopzondag)." 

De ChristenUnie is volgens Henk van Soest altijd helder geweest in haar standpunt over de koopzondag. ,,Wij waren en zijn tegen invoering van de koopzondag, zoals in ons programma staat." Voor deze partij had de evaluatie dus niet plaats hoeven te vinden. ,,De uitkomsten van het onderzoek geven inderdaad geen bijzonderheden en het bevestigt wat we al wisten, namelijk dat er forse verdeeldheid is onder de diverse groeperingen."

VRIJHEID ,,Wij willen dat ook in Veenendaal de zondag een dag van iedereen wordt", laat VVD-fractievoorzitter Dylan Lochtenberg weten. ,,Dat we elkaar respecteren en de vrijheid gunnen om de winkel open te doen of die te bezoeken. Die keuze moet niet worden afgedwongen door de gemeente, zeker niet vanwege religieuze redenen. Dat stadpunt verandert niet door het onderzoek, dat je inderdaad op meerdere manieren kan lezen. Wij zijn vooral blij dat de meerderheid van de ondernemers voor is. De koopzondag kan onze positie als winkelstad van de regio versterken." 

DRAAI De evaluatie geeft aan dat 40 procent van de Veenendalers voor een koopzondag is en ook 40 procent daar tegen. Opvallend is dat alleen in het standpunt van de werknemers iets is veranderd. Bij eerder onderzoek was een meerderheid tegen zondagopenstelling, dat is nu met 47 procent een minderheid. Daar tekent Winkelstad Veenendaal bij aan dat veel vaste krachten op zondag niet hoeven te werken omdat dan in veel gevallen wordt gewerkt met invallers die een paar euro's willen bijverdienen.

Label:

Koopzondag