Koopzondag gaat voorlopig aan Veenendaal voorbij

VEENENDAAL Veenendaal zal voorlopig de enige gemeente van enige omvang in Midden Nederland blijven zonder koopzondag. Dat is de conclusie na een debat van ruim anderhalf uur in de raadscommissie van donderdag. Binnenkort valt het definitieve oordeel over een initiatiefvoorstel van de PvdA in de raadsvergadering.

ChristenUnie en SGP zijn om principiële redenen tegen de mogelijkheid dat in ieder geval supermarkten op zondagmiddag de deur mogen openen. Het CDA heeft geen principiële bezwaren, maar stelt ,,dat het draagvlak nu nog beperkt lijkt." Niet duidelijk werd waaruit dat zou blijken. De tweemansfractie van de SP is tegen omdat de medewerkers van supermarkten in meerderheid niet op zondag zouden willen werken. Het standpunt wijkt af van de landelijke partijlijn. Samenvattend wil een geringe meerderheid van de 33 raadsleden niet dat supermarkten de gelegenheid wordt geboden ook in Veenendaal een koopzondag in te voeren.

PvdA-fractievoorzitter Albert Doelwijt voerde aan dat een koopzondag niet betekent dat het een verplichting is om op zondag open te gaan. ,,Dat is aan de ondernemer, maar de mogelijkheid moet er zijn." Lokaal Veenendaal wil eigenlijk de mogelijkheid openen dat alle winkels op zondag open mogen gaan. Volgens de ChristenUnie zou 'slechts' drie procent van de omzet naar andere gemeenten weglekken wanneer de winkels in Veenendaal op zondag dicht blijven. Maar GroenLinks stelt dat het om een principiële keuze gaat. ,,Er wordt geschermd met economische gegevens en maatschappelijk argumenten, maar daar gaat het dus niet om." D66 vindt dat het er niet om gaat of je voor of tegen een koopzondag bent, de verhouding zou ongeveer 50-50 zijn. ,,Het gaat om de individuele keuzevrijheid." De VVD is bang dat Veenendaal achter de feiten dreigt aan te lopen wanneer er geen koopzondag komt.

Label:

Koopzondag