• Joëlle Kelderman

Koopzondag: Extra raadsvergadering en enquête stopgezet (update)

VEENENDAAL De gemeenteraad buigt zich komende woensdagavond vanaf 19.30 uur over het besluit van het college om in plaats van nog vijf koopzondagen er dit jaar nog slechts vier toe te staan. Daarmee zou de voor 30 april geplande koopzondag komen te vervallen. De fractie van Lokaal Veenendaal heeft, met een beroep op de Gemeentewet, gevraagd om een extra raadsvergadering in een gesprek vrijdagmiddag met burgemeester Wouter Kolff. Er is, met name bij de oppositiepartijen, onvrede over de gang van zaken.

Gerard van Wijk

Door een ingreep van het college, na een signaal van de SGP, is het aantal koopzondagen dit jaar van zes naar vijf teruggebracht. Er was dit jaar één koopzondag geweest, eind maart. Die was, evenals de vorige koopzondagen vorig jaar, goed bezocht. Normaal gesproken zouden er nog vijf koopzondagen overblijven. Maar de SGP attendeerde het college erop dat de koopzondagen gerelateerd zijn aan evenementen, eveneens een zestal jaarlijks, en dat onlangs de kermis één week in Veenendaal is geweest, inclusief twee weekenden. Volgens deze gedachtegang zijn daarmee twee koopzondagen achter de rug. Het college heeft dit overgenomen en de Stichting Winkelstad Veenendaal per mail laten weten dat het aantal koopzondagen geminimaliseerd is.

KONIJN Barbara van Schuppen van Winkelstad Veenendaal spreekt van een ,,konijn die ineens uit de hoge hoed wordt getoverd." Vorig najaar zijn de zes koopzondagen voor dit jaar afgestemd tussen gemeente en Winkelstad. ,,Wij zijn tevoren niet gewaarschuwd dat dit kon gebeuren. Wij willen respectvol omgaan met de koopzondag die in Veenendaal op experimentele basis moeizaam tot stand gekomen is. Maar dan moet ook iedereen er respectvol mee omgaan. Het is duidelijk dat het publiek in grote mate verheugd is met de koopzondag en dat geldt ook voor zeker 170 ondernemers die tot nu toe hun winkels hebben geopend. We komen nu in een schemerzone te zitten, wanneer is er wel en geen koopzondag?" Wanneer de koopzondag structureel zou worden, wordt het volgens Van Schuppen voor ondernemers makkelijker om met medewerkers afspraken te maken. De vier koopzondagen die nog overblijven voor dit jaar zijn in mei, juni, september en december.

KERMIS Winkelstad stelt vast dat naast de kermis geen grote evenementen eind maart waren gepland. ,,Desondanks werd de koopzondag goed bezocht, het winkelaanbod biedt blijkbaar voldoende aanleiding voor de consument om op zondag in Veenendaal te gaan winkelen." Een woordvoerder stelt namens het college dat de basis van de koopzondagen gekoppeld is aan evenementen. ,,Het is een interpretatie om de kermis, met twee weekenden, te beschouwen als mogelijk twee koopzondagen. Het gaat om vergunde evenementen. Het college heeft gelet op de letter van het beleid en de indertijd door de raad aangenomen motie."

HALFBAKKEN Fractievoorzitter Albert Doelwijt van de PvdA vindt het een gekunstelde situatie. ,,Het collegebesluit is juist niet zoals de raad het bedoeld heeft met de motie. Dit krijg je als je de koopzondag koppelt aan een evenement, dit krijg je met halfbakken voorstellen. Er moet gewoon een koopzondag komen in Veenendaal, zonder beperkingen. Dan mogen ondernemers en publiek het zelf uitzoeken." Soortgelijke geluiden komen ook van andere oppositiepartijen. Lokaal Veenendaal pakte het vrijdag voortvarend op en stapte naar de burgemeester. Wordt woensdagavond vervolgd.

De SGP, met ChristenUnie en CDA, mordicus tegenstander van een koopzondag, heeft een brainstormgroep voor de binnenstad. De koopzondag wil men ,,zoveel mogelijk tegengaan" en het wordt belangrijk gevonden ,,dat het christelijk publiek zich in de winkelstraten van Veenendaal goed thuis voelt en dat bijvoorbeeld bepaalde evenementen niet afschrikken."

ENQUETE De gemeente Veenendaal riep inwoners via een brief op om een online enquête over de zondagsopenstelling in te vullen. Vorig jaar werd besloten zes koopzondagen in te voeren, gekoppeld aan een evenement. Ook werd afgesproken de openstelling na een jaar te evalueren. De enquête maakt daar onderdeel van uit, maar kan door iedere inwoner een onbeperkt aantal keren worden ingevuld. Daarom heeft de gemeente vrijdagmiddag besloten de enquête stop te zetten. Er komt overleg over het vervolg van het onderzoek, meldt de gemeente in een tweet.

Label:

Koopzondag