• Aart Aalbers

Koninklijke putdeksel siert Raadhuisplein

VEENENDAAL Op het Raadhuisplein in Veenendaal ligt op een van de rioolputten een bijzondere putdeksel. Het zogenaamde 'Aquafix Kroningsdeksel' siert de beeltenis van koning Willem-Alexander, koningin Maxima, een kroontje en het jaartal 2013. In Veenendaal is de deksel indertijd zonder ceremonie geplaatst.

Navraag bij de leverancier, wiens naam ook op de putdeksel staat, leerde ons dat het bedrijf Aquafix Milieu uit Mijdrecht deze bijzondere putdeksel speciaal voor de troonswisseling heeft vervaardigd. ,,Het was een leuke tijd met die putdeksels. We hebben bij alle gemeenten persoonlijk een putdeksel afgeleverd. Voor ons was het natuurlijk een stukje reclame", aldus het bedrijf.

Van de kroningsdeksels zijn er enkele honderden gemaakt. ,,Er waren gemeenten, zoals Enkhuizen, die nabestellingen deden en dus meerdere exemplaren hebben liggen. Ook kregen we verzamelaars aan de lijn die voor hun koninklijk huis verzameling een kroningsdeksel bestelden." Ook in Dokkum, Apeldoorn, Mijdrecht, Eijsden en Delft zijn exemplaren in het straatbeeld ontdekt. Van elke verkochte putdeksel draagt het bedrijf vijf euro af aan KiKa.

In Veenendaal ligt de kroningsdeksel op een zeer toepasselijk plek. In 2012 stonden Willem-Alexander en Maxima met voormalig koningin Beatrix op dezelfde plaats op het Raadhuisplein op een met bloemen versierd podium. Beatrix bedankte toen de Veenendalers voor de geweldige ontvangst. De Koninklijke familie vierde dat jaar Koninginnedag in Veenendaal en Rhenen.