• Gökhan Çoban

Kolff fluit raadslid Çoban terug (update)

VEENENDAAL Burgemeester Wouter Kolff heeft Gökhan Çoban teruggefloten. Het raadslid, dat zich onlangs afscheidde van D66, maakte vandaag bekend verder te willen gaan als raadslid namens DENK. Maar volgens Kolff kan dat helemaal niet.

De burgemeester: ,,Ik heb kennis genomen van het voornemen van het afgesplitste D66-raadslid Gökhan Çoban dat hij tijdens deze raadsperiode verder gaat als vertegenwoordiger van de politieke partij DENK. Ik hecht eraan om, als voorzitter van de gemeenteraad van Veenendaal, te benadrukken dat het volgens het reglement van orde niet mogelijk is om als afgescheiden raadslid verder te gaan bij een partij die op dit moment niet in de gemeenteraad vertegenwoordigd is. Raadslid Çoban mag wel als onafhankelijke 'fractie Çoban' zijn raadsperiode voortzetten. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 kan de heer Çoban zich voor iedere politieke partij verkiesbaar stellen.''

Çoban heeft zich recent afgescheiden van de D66-fractie omdat hij het niet eens was met het opzeggen van het vertrouwen van vier wethouders in hun collega Frits Beckerman. In zijn ogen had Beckerman niets fout gedaan. Çoban ging door als 'fractie Coban'.

Fractievoorzitters zeggen dat nog niet zo lang geleden het reglement van orde is gewijzigd, juist om dit soort overgangen tijdens een raadsperiode te voorkomen. Eerder vertrok in deze raadsperiode Jaap Pottjewijd bij de SP-fractie omdat hij zich niet kon vinden in het afwijzende standpunt over de koopzondag. Hij ging aanvankelijk door als 'fractie Pottjewijd' en maakte later de overstap naar Lokaal Veenendaal. Het verschil met Çoban is dat Pottjewijd overstapte naar een partij die al wel in de gemeenteraad is vertegenwoordigd.