• Joëlle Kelderman

Klankbordgroep met mantelzorgers bij Veens

VEENENDAAL Er komt toch een klankbordgroep bij Veens waarvan mantelzorgers deel uitmaken. Wethouder Martijn Beek zei dit tegen de raadscommissie, waar de zelfgekozen opheffing van Maveens onderwerp van gesprek was. Maveens was tien jaar lang de belangenbehartiger van mantelzorgers, maar zette eind vorig jaar een punt achter de activiteiten vanwege gebrek aan medewerking van zowel welzijnsorganisatie Veens als de gemeente. Hoe wordt dit opgevangen, willen met name SP en GroenLinks weten.

Veens geeft ondersteuning, belangenbehartiging is iets anders, aldus de wethouder. Mezzo, de landelijke belangenbehartiger van mantelzorgers, ziet in het land ook weinig lokale belangenbehartigers. ,,Het is moeilijk mantelzorgers daarvoor te vinden, zij hebben het al moeilijk genoeg." Bij de overdracht van welzijnstaken van Welzijn Veenendaal naar Veens is het fout gegaan en dat is moeizaam weer vlotgetrokken. De te vormen klankbordgroep bij Veens is volgens de wethouder niet de meest ideale vorm ,,maar Veens gaat er mee aan de slag."

Voorzitter Van Leeuwen van het Wmo-forum zei het spijtig te vinden dat de mantelzorgers nu ook geen plek meer hebben in het forum. Negentien procent van de bevolking is mantelzorger, zij vertegenwoordigen met hun werkzaamheden zeven miljard euro aan waarde. Veenendaal telt 12.000 mantelzorgers. Veens ziet mantelzorgers als één van de belangrijkste doelgroepen in Veenendaal, volgens de projectleider. De organisatie heeft nu contact met 2100 mantelzorgers, waarvan 120 onder de 23 jaar.