• Aart Aalbers

'Klachten over afspraakbalies gemeente Veenendaal'

VEENENDAAL Sinds begin dit jaar is het, behalve in uitzonderlijke gevallen, niet meer mogelijk op alle tijdstippen het gemeentehuis binnen te lopen voor een paspoort, een uitdraai uit het bevolkingsregister of de aanvraag voor een uitkering. De balies burgerzaken, burgerlijke stand en Wmo werken alleen nog op afspraak. Volgens de gemeente is een voordeel het voorkomen van wachtrijen door de vrije inloop en het levert een efficiënte dienstverlening op.

Lokaal Veenendaal heeft klachten over de nieuwe manier van werken ontvangen. Niet iedereen is met internet vaardig. Volgens wethouder Marco Verloop komt er een evaluatie en wordt met regelmaat onderzocht wat de klanttevredenheid is.

PRETTIG Een gemeentelijk woordvoerster laat weten dat de uitkomsten van het eerste onderzoek eraan komen. ,,De algemene bevinding is dat het werken op afspraak als prettig wordt ervaren en dat enkele bezoekers hier nog aan moeten wennen."

PLANNEN Inwoners kunnen in het nieuwe systeem zelf een afspraak plannen via www.veenendaal.nl of afspreken.veenendaal.nl (mobiele versie) en bij binnenkomst op de zuil zich aanmelden. ,,Belangrijk hierbij is dat men rekening houdt met per persoon een afspraak te plannen. Voorbeeld: komt u met twee ouders en twee kinderen voor het aanvragen van een id-kaart, plan dan vier afspraken. Wil een van de ouders ook een rijbewijs aanvragen, plan die dan aansluitend."

ZONDER AFSPRAAK Na het aanvragen van een rijbewijs of reisdocument kan men binnen uiterlijk vijf werkdagen nog steeds zonder afspraak terecht. Ook voor terugmelding vakantie (EW), belastingvragen en –betalingen en gevonden en verloren voorwerpen kan men tijdens openingstijden zonder afspraak terecht. Ten opzichte van de oude situatie zijn de openingstijden verruimd, van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 17.00 uur en donderdagavond tot 20.00 uur.

,,Receptiebalie, telefonie en gastvrouwen zijn geïnstrueerd om afspraken in te plannen voor klanten die zonder afspraak binnenlopen of niet digi-vaardig zijn en hierbij hulp nodig hebben. Indien plaats dan wordt voor dezelfde dag nog een afspraak ingepland."