• Lex van Lieshout

Kinderrechter spreekt Veenendaler vrij van ontucht met stiefzusje

VEENENDAAL (JPU) De kinderrechter heeft vrijdag een 18-jarige Veenendaler vrijgesproken van het plegen van ontucht met zijn 7 jaar jongere stiefzusje. De rechter in Utrecht oordeelde dat er geen wettig bewijs is voor misbruik.

Het meisje vertelde aan haar moeder dat ze was misbruikt door haar stiefbroer in Veenendaal en in Spanje. De Veenendaalse jongen, die toen nog minderjarig was, gaf tegenover zijn ouders toe dat hij het jonge meisje had betast. De officier van justitie hield hem daarom aan die verklaring. De officier eiste een werkstraf van 130 uur en drie maanden voorwaardelijke jeugdgevangenis wegens ontucht met een meisje jonger dan 12 jaar.

Op de zitting ontkende de Veenendaalse tiener. Hij vertelde dat hij in de war was geraakt toen hij door zijn vader en stiefmoeder onder druk was gezet. Advocate Den Hertog vroeg vrijspraak. En de rechtbank was het met de advocate eens dat de verklaringen van stiefmoeder en vader over wat de jonge Veenendaler precies zou hebben bekend, erg uiteen lopen. Deze verklaringen dragen niet bij aan het bewijs, concludeerde de rechtbank.

Daarmee was de verklaring van het jonge meisje het enige bewijsmiddel in deze zaak en is er niet voldaan aan het bewijsminimum, oordeelde de kinderrechter. Ook een verzoek om schadevergoeding wees de rechtbank af.