• Leden VKPV Veenendaalhal Valleishow

    Aart Aalbers

Kijken, keuren en knuffelen bij Valleishow in Veenendaal

VEENENDAAL Liefhebbers van konijnen en pluimvee zijn vanaf donderdagavond tot en met zaterdagmiddag meer dan welkom in de Veenendaalhal aan de Laan der Techniek. Er zal een show plaatsvinden van ongeveer 830 dieren. Voor de kinderen is er een speciale knuffelhoek waar ze konijnen en kippen kunnen beetpakken en aaien.

Aart Aalbers

De leden van de Veenendaalse Konijnen en Pluimveefokkers Vereniging (VKPV) hebben er duidelijk zin in. Vorige week dinsdagavond kwamen ze al bijeen in de Veenendaalhal. Onder het genot van gebak bespraken ze de belangen van de vereniging en maakten afspraken over de Valleishow. De in 1936 opgerichte vereniging is nog steeds springlevend en telt 105 leden van tussen de 16 en 87 jaar.

OPEN SHOW Penningmeester Geurt Roseboom vertelt: ,,De Valleishow is een open show en de enige in de provincie Utrecht. Hierdoor komt men vanuit het gehele land. Er komen vijf hoofdgroepen aan dieren. Zo zullen zo'n driehonderd konijnen tentoongesteld worden. Dat kunnen kleine dwergkonijntjes zijn van een kilo of Vlaamse reuzen van wel negen kilo. Ook zijn er kippen zoals Barnevelders en Welsummers, siervogels zoals fazanten, patrijzen en kwartels, watervogels zoals eenden en ganzen en tot slot zijn ook sierduiven te bewonderen." Op donderdag beoordelen vijftien keurmeesters alle dieren. De winnaars krijgen vijftig euro en een oorkonde.

Roseboom kan zich een leven zonder dieren niet voorstellen: ,,Bij ons aan de Munnikenweg was vroeger ruimte genoeg en zolang ik kan lopen heb ik al konijnen." Roseboom bezit twintig blauwe Weners. ,,Dat is een middenras, ze worden ruim vier kilo. In de lente als de konijnen gejongd hebben loopt het aantal weleens op tot de zestig."

Op dat moment verkoopt hij er weer een aantal en brengt een konijn zomaar zestig euro op. De Veense konijnenliefhebber gaat er ook mee naar shows. ,,Soms zelfs in Duitsland. Geregeld kom ik dan met een prijs naar huis." Ook Dirk van de Haar uit Ederveen schuift aan. Hij heeft fazanten, konijnen, eenden en vogels. ,,Het is geweldig om de dieren te bekijken en met ze bezig te zijn. Het omgaan met dieren is prachtig."

VOGELGRIEP De vereniging is volgens de penningmeester financieel gezond. Roseboom: ,,In het verleden hebben we wel enkele tegenvallers gehad. Eerst het ongewisse rond de Veenendaalhal en vorig jaar gooide de vogelgriep op het allerlaatste moment roet in het eten. We hadden alles opgesteld en kregen toen een belletje. Vogelgriep en een vervoersverbod. Met alleen maar konijnen en wat duiven in de hal ging er geld bij."

INFORMATIE Kinderen tot zestien jaar mogen gratis naar binnen, volwassen betalen drie euro entree. Meer informatie op www.vkpv.nl.