• Twintig jaar burgemeester historie bijeen tijdens de receptie van Gert-Jan Kats.

    Aart Aalbers

'Kats is snelste inburgeraar van Veenendaal'

VEENENDAAL Gert-Jan Kats (volgende maand wordt hij 48) is als nieuwe burgemeester de snelste inburgeraar die Veenendaal ooit gekend heeft. Volgens de commissaris der koning Willibrord van Beek. ,,Het nieuwe 'Katshuis' is al gekocht en over enkele weken volgt de verhuizing vanuit Zuidplas.” Zijn vrouw Jantine doet niet voor hem onder. Zij heeft werk gevonden in Ziekenhuis Gelderse Vallei, waar zij indertijd als verpleegkundige ook haar opleiding kreeg. En de dochter staat al ingeschreven bij het Ichthus College.

Gerard van Wijk

Kortom, een snel ingeburgerd gezin. Waarbij de aantekening dat het voor een allochtoon die een cursus doet over taal en samenleving van het nieuwe land waar hij woont, bepaald ingewikkelder is. Vorige week werd Kats geïnstalleerd in de raadzaal die volliep met stemmig geklede genodigden: raadsleden, schaduwraadsleden, vrienden, familie, collega burgemeesters en voormalig burgemeesters. Ons kent ons.

In Zuidplas, waar Kats vandaan komt, hadden ze zijn vertrek al een beetje aan zien komen, gezien zijn ambitie. Het werd Veenendaal, Kats is volgens Van Beek nauwelijks 'hogerop gekomen'. Beide gemeenten liggen beneden Nieuw Amsterdams Peil, al ligt Veenendaal iets hoger. De nieuwe burgervader is geen partijpoliticus, een betrouwbaar bestuurder, jong van geest met een hoge denksnelheid, aldus Van Beek. ,,Hij kan cultuurverschillen respecteren.”

ONPARTIJDIG ,,Na de benoeming wordt er van alles over je geschreven en gezegd”, liet Kats weten. ,,Ik word graag beoordeeld op mijn handelen, ik ben als burgemeester onpartijdig. Een burgemeester is er niet om een politiek programma uit te voeren, van welke partij dan ook. Centraal in mijn handelen staat de mens, te denken wat hij wil, ruimte geven, diversiteit koesteren. U wilt een ondernemende en vernieuwende burgemeester. Ik zou zeggen, geen woorden maar daden, aan de slag.”

Kats nodigde de raad uit de komende tijd in tweetallen, van uiteenlopende politieke kleur, met hem naar een markant lokaal punt te gaan. Zo leer je snel een gemeente tot in de haarvaten kennen.

AFSCHEID Het was in Veenendaal een welkom en een afscheid. Voor Van Beek (VVD) was het zijn laatste beëdiging van een burgemeester. Hij wordt als commissaris der koning opgevolgd door Hans Oosters (PvdA), eerder onder anderen secretaris van de VNG, raadslid, burgemeester en dijkgraaf.

Tot de sprekers, voor de receptie begon, behoorde ook Petra Doornenbal (CDA), de burgemeester van het aanpalende Renswoude. Zij had Kats (SGP) eerder niet ontmoet en heeft zich thuis afgevraagd waar zij het nu eens over zou hebben. De SGP oppert zij, of de Nashville verklaring? Maar op deze plek en bij deze gelegenheid wil zij het gezellig houden.