• het bestuur van Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc, incl. 2 leden van JouwVeenendaal.

    Coby van den Heuvel

Jubileum stedenband is een mirakel

VEENENDAAL De Stedenband Veenendaal-Olomouc bestaat binnenkort een kwart eeuw en dat mag zonder meer een mirakel worden genoemd. Dat het jubileum in april kan worden gevierd is te danken aan een aantal betrokken inwoners dat na het stopzetten van de subsidie gewoon zijn doorgegaan met het aanhalen van de contacten met de Tsjechische partnerstad.

Gerard van Wijk

Er was wat geld overgebleven uit de tijd dat de gemeenteraad nog wel penningen over had voor dit soort activiteiten en verder vonden betrokkenen dat je niet zomaar tegen de buitenlandse partners kon zeggen dat het weliswaar mooi was geweest, maar dat ze het nu verder zelf maar moesten uitzoeken. De subsidie was gesneuveld in de achterliggende jaren waarbij de ene bezuinigingsronde de andere opvolgde. 

STUDENTEN De start van de stedenband dateerde weliswaar uit een tijd dat de politieke situatie in het gastland nog totaal anders was dan nu. ideële overwegingen speelden een grote rol. Inmiddels is de economische en politieke situatie van een andere orde en kan Veenendaal in veel opzichten leren van Olomouc. Een beduidend grotere stad dan Veenendaal, met een historisch centrum en een interessante culturele geschiedenis en een universiteit waar studenten ook Nederlands kunnen studeren. Dat gebeurt dan ook en met regelmaat komen studenten enkele maanden naar Veenendaal om hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur te verrijken.

BESTUUR Het bestuur van de stedenband is voorjaar vorig jaar al begonnen met de voorbereidingen van de viering van het jubileum. Dat bestuur bestaat uit voorzitter Jos Schilte, penningmeester Coen Dijkers, Sander van Gent, Ali Groebe, Dick Roodbeen, Coby van den Heuvel, Peter Beaart, Sanne van Leeuwen en Willem Lenderink. Zaterdag 14 april is dé grote jubileumdag.In de aanloop naar deze dag vinden er activiteiten plaats, zoals tentoonstellingen in de Cultuurfabriek en het gemeentehuis. Een delegatie uit Olomouc bezoekt Veenendaal. In theater De Lampegiet is er een feestelijk programma met aansluitend een 'meet & greet en iedereen die met uitwisselingen heeft meegedaan de kans krijgt om (oude) bekenden te ontmoeten'.

HALVE MARATHON ,,We zijn blij dat de stedenband na 25 jaar nog springlevend is en er jaarlijks een groeiend aantal uitwisselingen plaatsvindt", zegt voorzitter Schilte van de Stichting Stedenband Veenendaal-Olomouc. Benadrukt wordt dat de stedenband niet alleen bedoeld is om bestuurders op gezette tijden een reisje te laten maken, maar het in eerste instantie gaat om deelname van 'gewone' Veenendalers aan de activiteiten. Zo bracht vorig jaar de brandweer uit Olomouc een werkbezoek aan de Veenendaalse collega's, liepen Veenendaalse atleten de halve marathon in Olomouc, werd door hoveniers uit Olomouc een werkbezoek gebracht aan collega's bij Van Ginkel, hebben scholen een uitwisselingsprogramma en kwamen ambtenaren uit Olomouc hier kijken hoe de taken in het sociaal domein worden uitgevoerd. ,,We weten nu hoe het werkt en daar kunnen we ons voordeel mee doen", zei een van hen. Om eens wat te noemen.