• Archief BDUmedia

Journalist wil openbaarheid geheime Freule-stukken

VEENENDAAL Journalist Sameer van Alfen doet een nieuwe poging om meer feiten boven tafel te krijgen over Freule-affaire in Veenendaal. Hij heeft de gemeente gevraagd twee geheime documenten openbaar te maken.

Dit meldt Van Alfen, auteur van het boek over Veenendaals grootste beleggingsschandaal ooit, op zijn website www.freuleboek.nl. Om de geheime documenten openbaar te krijgen, heeft de schrijver een beroep gedaan op de Wet openbaarheid van bestuur.

Het gaat om twee stukken uit 2016. Ten eerste om een geheim memo over voormalig penningmeester Chris van Holland inzake de Freule-affaire. Daarnaast om het verslag van een geheime consultatie over de Freule-zaak, tijdens een gemeenteraadsvergadering in mei.

De auteur heeft deze informatie nodig voor zijn onderzoek naar het Freule-schandaal. Daarin verloor woningbouwstichting De Freule in 2002 $9,4 miljoen na een mislukte belegging in de VS. De gemeente draaide aanvankelijk voor de schade op en voert nog steeds een rechtszaak om de schade te verhalen.

De gemeente heeft vier weken de tijd om te reageren op het Wob-verzoek van Van Alfen.