• Jan-Fotografie
  • Jan-Fotografie

Joey van Brakel maakt winnend gedicht over 'goudvissengate' (video)

VEENENDAAL Joey van Brakel heeft de ontwerpwedstrijd voor de Veenendaalse goudvissen gewonnen. Promotie Veenendaal schreef de wedstrijd uit om 'goudvissengate' niet snel meer te vergeten. De jury koos het gedicht van Joey als beste ontwerp.

Veenendaal werd onlangs wereldnieuws, toen bekend werd dat de goudvissen uit de Brouwersgracht gehaald moesten worden. Inwoner Hans van Manen zette een jaar geleden 200 goudwindes en 80 goudvissen uit in de nieuwe Brouwersgracht, tot veel plezier van winkelend publiek. De vissen werden een echte publiekstrekker en de gemeente besloot de actie toe te staan.

Onlangs liet echter de Stichting Invasieve Exoten weten, dat de goudwindes mogen blijven maar dat de goudvissen negatieve effecten kunnen hebben voor de inheemse fauna. Hans van Manen werd gesommeerd de goudvissen binnen een week te verwijderen. Dit bericht riep vele reacties op: André Heuvelman speelde bijvoorbeeld een aubade voor de goudvissen en het nieuws ging de hele wereld over.

Promotie Veenendaal schreef vervolgens een wedstrijd uit voor het ontwerpen van een kunstwerk voor de wereldberoemde goudvis uit Veenendaal. De jury, bestaande uit Hans van Manen (initiatiefnemer van de goudvissen) en Rineke Sloetjes (manager Promotie Veenendaal) heeft woensdag de winnaar bekend gemaakt: Joey van Brakel, leerling van de CBS 't Speelkwartier groep 8B. Hij heeft een prachtig gedicht en een bijbehorende tekening gemaakt.

Het gedicht wordt verwerkt in een kunstwerk, die op een nader te bepalen tijdstip in het bijzijn van Joey onthuld zal worden. Zo kan 'de Veenendaalse goudvis die wereldnieuws werd' tot in lengte van jaren voor een glimlach zorgen.

VISSEN IN DE BROUWERSGRACHT

Hans van Manen heeft 80 goudvissen in de Brouwersgracht gedaan

Maar die gouden visjes moeten nu al weggaan

Haans heeft tot 8 april 2017 om de vissen weg te halen

Daar zal hij erg van balen

Door dit lieve gouden beest

Is Veenendaal zelfs in Amerika in het nieuws geweest

Trompettist André Heuvelman bracht de vissen een serenade

Want hij wilde ze niet verraden

Maar ook dit mocht niet baten

Want de vissen moeten de gracht verlaten

Zij verstoren helaas het evenwicht

Het was wel een leuk gezicht

Dit is het einde van mijn gedicht

Joey van Brakel