• Jeroen van der Veer

'Jeu de Boules is meer dan een sport'

VEENENDAAL Nu bekend is geworden dat Parijs de Olympische Spelen in 2024 wil organiseren, is er een offensief gestart om Jeu de Boules een Olympische sport te laten worden. Wereldwijd spelen in ruim 160 landen miljoenen spelers het balspelletje, maar in Nederland wordt er zo nu en dan nog lacherig over gedaan. Niet bij Jeu de Boulesvereniging Les Sabots in Veenendaal, want daar wordt meerdere keren per week fanatiek gespeeld. 

Jeroen van der Veer

 

Vier dagen in de week is het clubhuis van de vereniging beschikbaar voor hun 114 leden. Niet omdat er mogelijk een speler bij zit die in 2024 goud voor Nederland kan winnen, maar vooral om het feit dat er genoeg fanatiekelingen in Veenendaal aanwezig zijn. De vereniging heeft meerdere binnen- en buitenbanen. ,,En toch is het in de regio niet heel bekend dat wij hier zitten." Aan het woord is Wim Veenendaal, bestuurslid van de club. Als geen ander begrijpt hij dat zijn vereniging op moet boksen tegen grotere verenigingen, maar er gebeurt volgens hem zoveel moois op zijn banen. ,,Naast dat het een machtige sport is, heeft het ook een sociaal aspect. Je bent onderling een competitie aan het spelen en je hebt tijd en ruimte om met elkaar te spreken."

HOOFDKLASSE Momenteel zijn er veelal ouderen die gebruik maken van de baan. Een logisch gevolg van de populairiteit in Nederland. Het wordt hier nog veelal gezien als campingspelletje, terwijl het bijvoorbeeld in Frankrijk, Verenigde Staten, Canada en zelfs in China een razend populaire sport is. ,,Het zou zo mooi zijn als de jeugd ook eens komt. Ik zou het ze dolgraag eens laten spelen, dan zien ze dat het een fantastische sport is. Toch begrijp ik dat zij voor andere sporten kiezen. Die zijn veel op televisie, veel kinderen doen die sporten en dan kies je sneller daarvoor."

Desondanks zal Wim Veenendaal niet klagen. De vereniging kan zijn hoofd boven water houden, beschikt over een schitterende accomodatie en de leden zijn tevreden. Bijna elke avond zijn er zo'n dertig leden die hun sport beoefenen. ,,We hebben teams in de hoofdklasse spelen. Die spelen competitie door het hele land. Dat is toch prachtig? Ook hebben we veel toernooien. Komen ze over het hele land hierheen om te spelen of wij gaan daarheen."

TALENTEN Voor Veenendaal betekent jeu de boules meer dan eventjes een balletje gooien en dat geldt ook voor zijn leden. ,,Je hoort en leest veel over eenzaamheid onder ouderen. Dat hoor je bij enkele van onze leden ook en zij zien dan de sport als een dagje uit. Dat is ontroerend mooi en dan weet je waarom je het allemaal doet."

Toch heeft hij nog één wens, die eigenlijk steeds wordt genoemd. Hij ziet zo graag de jeugd op de baan. Gewoon een groep nieuwe fanatiekelingen, die de strijd aan durven gaan met de ervaren spelers. Of er dan talenten ontdekt worden die in 2024 in Frankrijk actief kunnen zijn, is nog maar de vraag. ,,Maar", benadrukt Veenendaal. ,,Oefening baart kunst. Men kan dit jaar contributievrij spelen, dus ik nodig iedereen uit eens langs te komen."

Meer informatie op www.lessabots.nl