• Jaap Pilon in Hoofdstraat

    Aart Aalbers

Jaap Pilon schrijft 'Onze Hoofdstraat' 

VEENENDAAL Voormalig wethouder Jaap Pilon is reeds enkele maanden druk in de weer met het verzamelen van gegevens over 'Onze Hoofdstraat'. Dat wordt tevens de titel van het boek dat Pilon eind 2019 wil laten verschijnen. Pilon: ,,De Hoofdstraat is van ons allemaal, vandaar deze titel."

Aart Aalbers 

Al maandenlang zit Pilon (67) vele uren in de kelder van het gemeentehuis waar gemeentearchief medewerkster Janneke van den Berg hem voorziet van bergen dossiers over de Hoofdstraat. Met niet aflatende ijver snuffelt het oud-raadslid de stapels kadastergegevens, b en w-besluiten, bevolkingsregisters van de Hoofdstraat en de raadsnotulen door. Steeds op zoek naar leuke details en verhalen over de Hoofdstraat.

Ook honderden jaren oude notariële akten worden met behulp van Corrie en Adri van Silfhout, die het lezen van oud schrift machtig zijn, doorgespit. Veenendaal is alles bij Pilon. Hij heeft er een passie voor. ,,Ik schrijf het boek voor Veenendaal. Ik heb geen winstmotieven maar krijg wel graag de kosten eruit." Gekscherend zegt de geboren en getogen Veenendaler: ,,Ik ben beroeps Veenendaler."

RIJKE GESCHIEDENIS  Waarom een boek over de Hoofdstraat zo vroegen we Pilon. ,,Eigenlijk is het een logisch vervolg op het door mij geschreven, samen met de historische vereniging uitgegeven, boek 'Mijn Kerkewijk'. Vroeger begon de Kerkewijk bij de hoek van de Zandstraat/Hoogstraat/Hoofdstraat."

Net zoals hij als Stadsgids de mensen met veel enthousiasme door het centrum gidst, zo vertelt hij nu over de Hoofdstraat welke voor de demping in 1845 Kerkstraat en Weverstraat heette. ,,Veenendaal heeft een rijke geschiedenis en ik probeer dat nu in woord en beeld aan de Veenendalers te vertellen. Ik begin met dit boek in de 16e eeuw. We hebben nu eenmaal het meeste gesloopt en alle mooie vaarten zijn gedempt. Daarom moeten we de geschiedenis vastleggen zodat deze niet verloren gaat."

FOTO'S De voormalig docent geschiedenis aan het CLV wil rustig aan het boek kunnen werken. Pilon: ,,Het boek moet qua omvang (450 pagina's) er net zo gaan uitzien als het boek 'Mijn Kerkewijk' waarvan 2300 exemplaren zijn verkocht. Een beetje deel twee dus. Ik wil geen deadline hebben en er rustig aan kunnen werken. Als mijn gezondheid het toelaat wil ik het boek eind 2019 klaar hebben."

Pilon is ook voorzitter van de werkgroep geschiedenis rond Gilbert van Schoonbeke. ,,Het zou mooi zijn als het boek in het Gilbert jaar klaar is." Ook verzamelt Pilon samen met Hennie Henzen, die de layout en de opmaak gaat verzorgen, heel veel foto's. ,,We hebben het liefst foto's die nog niet gepubliceerd zijn. We willen er zo'n duizend in het boek plaatsen. Als er lezers zijn wiens familie een winkel in de Hoofdstraat heeft gehad, dan zou ik graag hun foto's willen zien. Ook oude akten en andere leuke verhalen zijn welkom. Alle originelen worden uiteraard terugbezorgd! " Pilon trots:,,Ook Stef Bos, wiens vader een klokkenzaak had in de Hoofdstraat, blikt in het boek terug." 

WIE HELPT Uren kan Pilon enthousiast vertellen over wat hij allemaal reeds heeft gevonden en de leuke contacten die hij inmiddels heeft met de vele winkeliersfamilies uit de Hoofdstraat. ,,Zet het nog maar even niet in de krant", zegt hij steeds. ,,Anders is mijn boek geen verrassing meer!" Mensen die hem aan informatie kunnen helpen zijn welkom op Kerkewijk 86 of kunnen mailen naar info@jaappilon.nl . Het boek zal te zijner tijd in de boekhandel te koop zijn.