• Pixabay

Inhaalmoment prik tegen meningokokken

VEENENDAAL Dinsdag 8 januari is een inhaalmoment voor jongeren om zich te laten inenten tegen de meningokokkenbacterie. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. Afgelopen oktober kregen ruim 7100 jongeren van 14 jaar de prik tegen meningokokken bij de GGD regio Utrecht. Daarvoor ontvingen jongeren die geboren zijn tussen 1 mei en 31 december 2004 een uitnodiging. Nu is er een inhaalmoment voor jongeren die geen prik hebben gehaald bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) in gebouw De Twyn aan het Verlaat 20.

,,Sinds drie jaar worden steeds meer mensen ziek door de meningokokkenbacterie type W", aldus de gemeente. ,,Het is een gevaarlijke en besmettelijke bacterie die zich via hoesten, niezen en zoenen kan verspreiden. Het kan leiden tot ernstige ziekten waaraan jongeren de rest van zijn of haar leven blijvende klachten kan overhouden. Jongeren kunnen er zelfs aan doodgaan. De kans om een meningokokkeninfectie te krijgen is nog steeds klein, maar om verdere toename van de ziekte te voorkomen is vaccineren belangrijk."

Op de website www.deelditnietmetjevrienden.nl staan verhalen van jongeren en ouders die te maken kregen met de meningokokkenziekte en zijn ook antwoorden te vinden op veel gestelde vragen.