• Foto: BDUmedia

Ingezonden: Zielig hoor

Wij snappen dingen niet. Wat snappen wij dan niet? Dat je geen feest kan organiseren voor 100.000 euro. 100.000 euro. Belastinggeld. Dus geld van jou en van mij. Als het aan ons had gelegen was er een fantastisch feest gekomen. Desnoods van een jaar. Voor 100.000 euro kunnen wij wel iets leuks organiseren!

Nu is er een stichting in Veenendaal die boos is. Ze hebben zelfs een brandbrief geschreven. Dat is een soort van "wij-zijn-het-er-niet-mee-eens-brief-en-moeten-hulp-hebben". Gaat dit dan over de zorg? Nee. Over veiligheid dan? Nee. Over openbaar vervoer? Nee hoor. De stichting wil 300.000 euro voor een feestje. Ai! Feestje mogen we het niet noemen van diezelfde stichting. Een feestjaar wel. En zij vinden dat dat echt niet gaat lukken voor 100.000 euro. Nee. Ze hebben echt die 300.000 euro nodig. Krijgen ze dat niet? Nou, dan trekken ze zich misschien wel terug. Ja, je leest het goed. Want het zijn en blijven kinderen in de zandbak die het schepje niet krijgen. "Nou dan doe ik niet meer mee hoor". Maar, dat zou toch een drama zijn hoor. Een besparing van 300.000 euro. Ja dat moeten we niet willen als inwoners.

We leven in 2018. Het kan toch niet zo zijn dat een stichting, die vraagt om 300.000 euro, zijn zin niet krijgt? Dat doen we in 2018 toch niet meer? Nee dit is best verdrietig en schandalig. De begroting voor het feestjaar staat inmiddels op de website van de stichting. Want transparantie is belangrijk. O wacht, nee. Staat toch niet op de website. Nou ja, maakt ook niet uit. Het kost gewoon 300.000 euro. Dat moet kunnen mensen. Daar betalen we graag wat extra belasting voor. Geen probleem. Schimmig feestjaar. Zonder inzichtelijke begroting. Met belangrijke mensen. Voor belangrijke mensen. Want dat is gewoon écht nodig. We moeten iets vieren. Kosten wat het kost.

O, en de verwijzing van JouwVeenendaal dat dit geld ook gebruikt zou kunnen worden voor zorg… Dat moeten we anders zien, aldus de stichting.

Wij vinden dus van niet.

JouwVeenendaal wil dan ook een advies geven. Stop met huilen. Niet alles draait om geld. Met een 100.000 euro kan je heel veel doen. Ook een mooi jaar organiseren. Het gaat om veel geld. Inzicht in de financiën ontbreekt. En er ontbreekt wel meer. Iets met betrokkenheid van de inwoners….

Daniel van Binsbergen, JouwVeenendaal.