• Foto: Jan Pit/BDU

Ingezonden brief: Waarheen met Theater De Lampegiet?

VEENENDAAL Onlangs konden we in de krant lezen dat Theater De Lampegiet een nieuwe directeur heeft. Kennelijk ziet de gemeente toekomst in het cultureel centrum zodat nieuw bloed gewenst was. Wat mij betreft is het nieuwe beleid op afbouw en ontmanteling gericht.

Het is het experiment waard de evenementen die daar zijn aan de markt over te gaan laten. Zo was ik vorig jaar in De Basiliek (Wiltonstraat) bij een prachtig klassiek orkestconcert (typisch repertoire dat in de Lampegiet vrijwel niet voorkomt) en ik was verrast door de zaal en de faciliteiten. Waarom moet de plaatselijke gemeenschap 1 miljoen euro per jaar ophoesten om die dingen te doen die ook aan het particulier initiatief kunnen worden overgelaten?

De Lampegiet gebruikt ook de Oude Kerk, een mooi voorbeeld van samenwerking hopelijk gericht op uiteindelijk de afstoting van De Lampegiet. Er zijn zalen en zaaltjes en kerken en evangelische gemeenten die ook mooie ruimten hebben voor kleinkunst, desnoods centraal aangestuurd vanuit het gemeentehuis, maar graag zonder De Lampegiet. Dat er dan geen mogelijkheden zijn op zondag zij dan maar zo.

Verder heb ik de indruk, als ik de programmering bekijk, dat het wel heel erg gericht is op progressieve elite en verlichte happy few. Wellicht kunnen zij bij Cinemec Ede terecht of nog iets verder weg? Een 'gewoon' klassiek concert met muziek uit barok of romantiek is binnen Veenendaal vrijwel onvindbaar. Een iets lichter genre zoals bijvoorbeeld Louis van Dijk op piano is een zeldzaamheid.

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik hoor ook nooit collega's of buren of op verjaardagen dat iemand naar De Lampegiet geweest is en zo'n leuke avond heeft gehad, nooit. Kan er iets gepubliceerd worden over de bezoekersaantallen en hun herkomst? Ik vermoed namelijk dat dat bedroevend laag is en ook nog eens veel 'van buitenaf'.

Kortom, genieten van kunst en cultuur, okay, maar niet op kosten van de gemeenschap. Het zou wel eens kunnen dat het verdwijnen van De Lampegiet allerlei nieuwe energie teweegbrengt op het grondvlak. En als dat niet komt is het ook goed. Voor 1 miljoen euro per jaar weet ik nog wel wat dingen die aangepakt zouden kunnen worden in Veenendaal.

René van 't Hul, Veenendaal