Ingezonden brief: Supermarkten open op zondag?

VEENENDAAL De PvdA dient een initiatiefvoorstel in om supermarkten de mogelijkheid te bieden op zondagmiddag open te gaan, die heerlijke dag die God ons gegeven heeft om te rusten van ons werk en Hem te eren. De heer Doelwijt krijgt van de redactie een halve pagina om zijn standpunt uitgebreid toe te lichten. De argumenten zijn zo langzamerhand bekend: de consument wil het hele weekend boodschappen kunnen doen en met name jongeren krijgen daardoor extra werkgelegenheid. Ook de helft van de ondernemers ziet het wel zitten om op zondagmiddag open te gaan, met name omdat ze bang zijn omzet aan omliggende gemeenten te verliezen.

In dezelfde krant staat een klein berichtje met als nietszeggende kop 'Geen animo', over een SP-enquête over dit onderwerp. Dit bericht laat toch een wat ander licht vallen op de zaak: onder de consumenten is volgens de enquête te weinig draagvlak. Nader onderzoek leert dat iedere Veenendaler vrij kon deelnemen en dat de meer dan 1800 respondenten (consumenten) in grote meerderheid tegen openstelling van supermarkten op zondag zijn. Van de supermarkt-eigenaren namen slechts 4 van de 13 de moeite om te reageren en ook nog verdeeld, hetgeen er niet op wijst dat men op de koopzondag zit te wachten. Bovendien is het bestaande personeel, waarvan een behoorlijk deel gereageerd heeft, uitgesproken negatief over het werken op zondag en ook een aantal werkzoekenden is niet positief daarover.

Als ik deze berichten naast elkaar zet, vraag ik me af welke van deze twee partijen nu het beste naar de kleine man geluisterd heeft. Ik weet nog goed hoe de PvdA vroeger hen wist te mobiliseren om voor hun rechten op te komen. Waar blijft de PvdA nu als het verworven recht van de vrije zondag wordt afgepakt van personeel dat dat zelf helemaal niet wil? Ik stel de heer Doelwijt voor: denk er tijdens uw vrije zondag eens rustig over na om uw initiatiefvoorstel in te trekken en ga dan maandag eerst eens langs bij de mensen die u echt vertegenwoordigt.

Dick Vierbergen

Roggeveld 6,

Veenendaal

Label:

Koopzondag