• Haar hele leven is Mieke Kaspers al begaan met het lot van vluchtelingen.

    Ted Walker

'Ik heb zoveel leed gezien'

VEENENDAAL Mieke Kaspers is vorig jaar maart naar het Griekse eiland Samos geweest. Komend najaar gaat ze weer. Niet om daar voor enige honderden euro's een week van de zon te genieten, maar om de vluchtelingen te helpen. Vijfhonderd mensen in een kamp, omgeven door prikkeldraad en in de jungle nog eens 5500 mensen, tussen de bomen met hele gezinnen in campingtentjes, zonder sanitaire voorzieningen. Wat zij daar heeft gezien heeft haar aangegrepen.

Gerard van Wijk

Voor zij een jaar geleden in het vliegtuig stapte naar Samos had zij dagenlang actie gevoerd bij de Jumbo, van acht uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. ,,Mensen waren enthousiast, gaven graag en gul." Van de opbrengst zijn hygiënepakketten samengesteld en naar Samos gestuurd. Met medicijnen en vitaminen. Daar is veel behoefte aan en Kaspers weet waar zij over praat. Haar werkzame leven was zij verpleegkundige. Nu heeft ze, in voorbereiding op de komende reis, een crowdfundingactie opgezet, om sanitaire voorzieningen voor de vluchtelingen te kunnen organiseren. ,,Ik voel me nooit moe, daar houd ik me niet mee bezig", zegt de Veenendaalse. Dat is best opmerkelijk want Kaspers is 82 lentes jong.

BETROKKEN Haar hele leven is Kaspers al begaan met het lot van vluchtelingen. Vanaf de jaren tachtig toen Vietnamese bootvluchtelingen hun moederland ontvluchtten en vanaf de kansel in de Hervormde kerk in Hoorn, waar Kaspers woonde, werd gevraagd wie er een Vietnamees gezin wilde adopteren. ,,Het voelt als mijn kinderen. Ik ben ook in Vietnam geweest, naar hun familie."

In de jaren negentig was zij betrokken bij hulptransporten naar Polen. De vluchtelingen van Samos kwamen op het pad van Kaspers via Annemarie van Kempen, ook een verpleegkundige. Zij maakte in 2015 een reis naar de vluchtelingenkampen op Lesbos en dat veranderde haar leven. Naast haar huis in Veenendaal zijn twee ruimtes gecreëerd ('Huis van liefde') waar mensen die dat nodig hebben veiligheid en rust kunnen vinden. Dat kunnen vluchtelingen zijn, maar ook mensen uit de regio. Het plan naar Samos te gaan liet Kaspers niet los en drie weken later vloog ze er daadwerkelijk heen.

UITZICHTLOOS ,,Ik heb zoveel leed gezien. We waren eens op het strand toen er een bootje aankwam met wat vluchtelingen. Daar was een vrouw bij die onderweg haar twee kinderen en man was verloren, zij waren verdronken. Dat raakt je. Er zijn voor die mensen geen voorzieningen, geen douches, geen toiletten en geen water. Ze behelpen zich met flessenwater. Er wordt een ontmoedigingsbeleid gevoerd, voor de mensen is het totaal uitzichtloos. Met een groep van tien mensen zijn we tweemaal per week het vuil gaan ruimen, mensen weten niet waar ze ermee naar toe moeten. Ik moet er een vervolg aan geven, heb ik besloten."

De crowdfundingsactie heeft al 1850 euro opgeleverd, 5000 euro is het streefbedrag. Ga naar: www.geef.nl/nl/actie/hulp-aan-vluchtelingen-op-samos/donateurs.