• Rettie Lindeman

'Ik haal energie uit de blije gezichten van kinderen'

VEENENDAAL Er zijn talloze redenen waarom mensen kiezen voor vrijwilligerswerk: nuttig bezig zijn, iets voor een ander betekenen, sociale contacten opdoen of werkervaring opdoen. Dankzij de inzet van vrijwilligers kunnen kinderen meedoen aan activiteiten, ouderen zich verheugen op gezelschap en mensen die het even moeilijk hebben op weg worden geholpen.

Een noodkreet in de krant deed Danny van de Loosdrecht beseffen dat hij in actie moest komen. De Lampegietersoptocht in Petenbos zou zonder nieuwe vrijwilligers ophouden te bestaan. Als geboren en getogen Veenendaler én nieuwe bewoner van deze wijk, wilde Van de Loosdrecht dat niet laten gebeuren. Samen met een andere bewoner én een aantal familieleden uit de wijk, tuigde hij een commissie op. Zo genoten de kinderen van Petenbos op maandag 19 september als vanouds van een prachtige optocht.

BONTE STOET Ook in andere wijken van Veenendaal liep een bonte stoet kinderen met lampions in optochten en praalwagens door de straten. Met na afloop chocolademelk en kaneelbeschuit. De Lampegietersavond is een traditie die eind 17e eeuw is ontstaan in Veenendaal, in de tijd van de wolindustrie. Van oorsprong een kinderfeest op de derde maandag in september als het te donker werd om nog te kunnen weven. Feestelijk werden de olielampjes aan het weefgetouw gevuld voor de donkere maanden. Zo kon er weer in de talrijke wolkammerijen in Veenendaal 's avonds bij lamplicht worden gewerkt.

FRED FLINSTONE MOBIEL Van de Loosdrecht heeft mooie herinneringen aan de optochten. Als klein jochie liep hij in de jaren 90 al mee. ,,Mijn vader bouwde altijd een kar waarop alle kinderen in de straat op mee konden rijden. Drie kilometer lang stapvoets door de wijk. Wat ik mij nog heel erg goed herinner is mijn omgebouwde skelter tot Fred Flintstone mobiel. Met zo'n echt dakje erboven. Voor mijn broer bouwde vader een Ferrari. Zo één uit de staatsloterij reclame waar een boer met klompen zijn bolide instapt. Fantastisch!"

BLIJE GEZICHTEN Inmiddels is Van de Loosdrecht de dertig gepasseerd en is hij voorzitter van een nieuwe commissie, bestaande uit zeven actieve wijkbewoners. ,,Na een snuffelstage bij de oude commissie hebben we de boel zelf opgepakt en bruisen we van de ideeën. Het plan was om eerst de Lampegietersoptocht te organiseren, inmiddels hebben we het Sinterklaasfeest en paaseieren zoeken ook al op onze naam staan. Niet dat ik niks anders te doen heb hoor", zegt hij resoluut. ,,Ik heb een drukke baan, studie én sociaal leven. Het vrijwilligerswerk doe ik voor de blije gezichten van de kinderen. Daar haal ik energie uit!"

Wie ook vrijwilligerswerk wil doen, kan kijken op www.veensvrijwilligers.nl of www.veens-welzijn.nl. Of ga naar de balie van de Veens-centrale, geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 15.00 uur. Bereikbaar via veenscentrale@veens-welzijn.nl of telefonisch via (0318) 544 131.