'Ik geniet ervan om andere mensen op te fleuren'

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal stimuleert alle inwoners een bijdrage te leveren aan de samenleving. Mensen met een uitkering doen dat in de vorm van de zogenoemde tegenprestatie. Ten minste vier tot acht uur per week vervullen zij een activiteit die waardevol is voor de samenleving. De VeenendaalseKrant.nl portretteert de komende weken een aantal van deze mensen. Zo werkt Inge Oldenzeel bij Speeltuin 't Hoorntje en Buurthuis 't Turfke.

,,Bij 't Turfke ben ik in 2001 begonnen als vrijwilliger", vertelt Inge. ,,Ik heb er toen het 'discohok' overgenomen en zo ben ik erin gerold. We hadden er allerlei activiteiten. Maar op een gegeven moment kwamen er andere vrijwilligers waarmee het niet zo goed klikte en daarom ben ik er in 2007 gestopt. Maar ik hoefde niet stil te zitten want in 2002 was ik ook al begonnen als vrijwilliger voor Speeltuin 't Hoorntje. En vanaf september gaan we waarschijnlijk op vrijdagavond in 't Turfke toch weer een nieuwe activiteit beginnen, maar daar mag ik nog niets over vertellen. Daarvoor moeten de mensen de Facebookpagina maar in de gaten houden: Facebook.com/Turfke."

PRAATJE De speeltuin is genoemd naar de wijk waar zowel buurthuis 't Turfke als de speeltuin zelf gevestigd zijn: 't Hoorntje dus. Een echte volkswijk. ,,En een heel gezellige buurt", zegt Inge. ,,Er is hier altijd wel iets te doen." Ze kent ook veel mensen in de buurt. ,,Ik heb een hond", vertelt ze. ,,En als ik die uitlaat, heb ik altijd aanspraak. Kinderen die hem willen aaien, oude mensen die een praatje willen maken. Als ik 's avonds met de hond een rondje maak door de buurt zijn er drie oudere mannen waar ik altijd even naar binnen kijk of ze er zijn. En als het licht brand, loop ik vaak nog even binnen. Vinden ze gezellig. Ze kunnen me ook altijd bellen als er iets is. En als ik boodschappen ga doen, vragen ze wel eens om iets mee te nemen voor ze. Dat doe ik graag."

CULTUREN In Speeltuin 't Hoorntje verkoopt Inge niet alleen entreekaartjes maar ook onder andere snoep, limonade en ijsjes in de speeltuinwinkel. ,,Het is heel wisselend hoeveel mensen er komen", vertelt ze. ,,Dat is ook afhankelijk van het weer natuurlijk. De ene keer zijn er tien of twintig, een andere keer maar drie." Het leukst vindt ze de contacten die ze er heeft. ,,Er wonen in 't Hoorntje mensen van heel veel nationaliteiten. Ze komen uit Nederland, Marokko, Turkije, Griekenland, Syrië, noem maar op. Het is leuk om mensen uit al die verschillende culturen te leren kennen. We hebben heel leuke gesprekken samen en we wisselen bijvoorbeeld ook wel eens recepten uit." Na de herfstvakantie sluit de speeltuin. ,,Dan wordt het weer vaak te slecht", legt Inge uit. ,,En dan gaan we naar binnen. Op vrijdagmiddag van 13.30 tot 17.00 uur zijn de kinderen dan welkom in 't Turfke. Gaan we lekker knutselen met ze."

GROOT CADEAU Inge is zo iemand waarvoor de tegenprestatie eigenlijk vanzelfsprekend is. ,,Het lukt mij niet om betaalt werk te vinden maar ik heb nooit stilgezeten. Ik doe al heel veel jaren met veel plezier allerlei vrijwilligerswerk in de buurt", vertelt ze. ,,En het is vaak zo makkelijk. Even bij een ouder iemand een bakkie doen. Even een boodschap meenemen voor je hulpbehoevende buurvrouw. Dat kan iedereen toch? Het is maar een klein gebaar maar het wordt vaak als een groot cadeau ontvangen. Ik geniet ervan om andere mensen op te fleuren."

INFO Mensen met een uitkering die meer willen weten over de tegenprestatie kunnen contact opnemen met hun consulent via (0318) 538 538.

Werkgevers die een activiteit willen aanbieden in het kader van de tegenprestatie kunnen bellen met hetzelfde nummer (gemeente Veenendaal) of mailen met tegenprestatie@veenendaal.nl.