• Aart Aalbers

'Ik ga stoppen, maar dat zeg ik al jaren'

VEENENDAAL De beste wensen. Ze worden in grote mate uitgewisseld aan het begin van een nieuwjaar. Veenendaalse organisaties leggen ook hun wensen op tafel.

Gerard van Wijk

Henk Korving is de grote man achter de traditionele bijenmarkt, volgens niet-geverifieerde gegevens de grootste bijenmarkt van Europa. ,,Ik ga stoppen, maar dat zeg ik al jaren, dus ze geloven me toch niet meer.'' Korving is al 38 jaar betrokken bij dit eendaagse evenement en heeft er ook al 38 keer een snipperdag voor opgenomen. Voormalig burgemeester Wouter Kolff noemde het vorig jaar een mooie traditie, die in stand gehouden moet worden.

Maar Korving vindt ook dat de gemeente wel eens wat meer ruchtbaarheid aan de bijenmarkt zou mogen geven. Het is een verzuchting die je bij meer Veenendalers, betrokken bij organisaties, uit de mond hoort komen. Er wel veel aandacht voor het goed functioneren van het winkelcentrum en dat is begrijpelijk, maar Veenendaal is meer dan uitsluitend een winkelcentrum. En die andere activiteiten verdienen ook aandacht en goede communicatie.

OUDE MANNEN ,,We zoeken een secretaris", zegt Korving, ook bestuurslid en stalbeheerder van bijenvereniging De Immenhof. ,,We zijn allemaal oude mannen in de club, hoewel we nu ook nieuwe en ook jongere leden erbij krijgen. We denken er over na de bijenmarkt van dinsdag naar zaterdag te verplaatsen. Jongere mensen die werken kunnen niet zo makkelijk op dinsdag een vrije dag nemen. We gaan ook binnenkort brainstormen met de marktcommissie en de bijenvereniging om te bezien op welke manier we de eeuwenoude bijenmarkt beter kunnen promoten." Vorig jaar werden 76 bijenvolken aangevoerd. Het is, zoals bij de meeste organisaties, zonder meer het werk van vrijwilligers.

Saskia van der Graaf van Het Bouwdorp laat weten dat een wens een groter terrein zou kunnen zijn. Maar ze zet er ook vraagtekens bij. ,,Het is onhaalbaar in Veenendaal, denk ik. Het kost ook meer investeringen. Het hele logistieke gebeuren is geënt op het terrein waar we nu zitten. Hoofdsponsor Van Woerden heeft alweer toegezegd voor dit jaar en samen met de subsidie van de gemeente betekent het dat we de toegangsprijs niet hoeven te verhogen. Dat is mooi omdat ieder kind naar het Bouwdorp moet kunnen gaan."

HOUTSTAPEL Een andere wens is het honoreren van de zoektocht naar twee nieuwe bestuursleden. Vorig jaar namen 800 kinderen aan het evenement deel en dat is het maximale aantal. Er zijn gemiddeld honderd vrijwilligers actief. De zorg van Van der Graaf betreft de beveiliging van de houtstapel, dat er geen ernstige ongelukken gebeuren en dat het opruimen na afloop naar wens verloopt. ,,We zijn er het hele jaar mee bezig en nu al aan het regelen."

,,Wij zijn gelukkig een actieve vereniging", laat voorzitter Bert van den Bos van de Historische Vereniging Oud Veenendaal weten. Een recente ledenwerfactie heeft honderd nieuwe leden opgebracht en daardoor staat de teller nu op 850. Duizend leden is het streven. ,,Dan heb je ook een breed scala aan mensen waar je een beroep op kunt doen. We hebben commissies, zoals het documentatiecentrum, voor de inventarisatie van de archieven die we krijgen. En we hebben diverse werkgroepen. Daar heb je vrijwilligers voor nodig."

Een wens voor 2018 is dat verder wordt gekomen met de plannen om een min of meer vergeten kerkje aan de Zandstraat te kunnen restaureren. Er zijn weliswaar goede contacten met de gemeente, maar een andere wens is dat de vereniging wordt erkend als een officieel adviesorgaan van de gemeente. Er is een Utrechtse instantie waarop de gemeente terugvalt, maar Veenendalers weten vaak meer dan lieden van buitenaf. ,,Waarom ga je er aan voorbij?"

STEDENBAND Nieuwe borden langs de toegangswegen, met het nieuwe logo van de twee steden: Veenendaal en het Tsjechische Olomouc, tussen welke een stedenband bestaat. Dat is een wens van voorzitter Jos Schilte van de stedenband. Het is hem opgevallen dat nogal wat mensen denken dat de stedenband jaren geleden is opgeheven. Dat is dus niet het geval en Schilte wil het draagvlak verbreden. Dit jaar wordt het 25-jarig bestaan gevierd. ,,Het is al eerder gezegd: we moeten oppassen te weinig naar buiten te kijken, niet te veel aan navelstaren te doen. Maar juist over de grenzen te kijken."

Een multi-functioneel gebouw, dat is een wens van de stichting bewonerscommissie '´t Franse Gat, waar Linda van Wijk voorzitter van is. ,,We zitten nu met alle organisaties verdeeld over de wijk. We hebben zelf ook geen vaste plek meer en werken van huis uit." Zesduizend inwoners telt de wijk. De wens van secretaris Jacco van de Weerd van het Filmhuis laat zich raden. Door de sluiting van het Spectrum moet het Filmhuis voorlopig uitwijken naar Stiplounge. Daar kunnen, in plaats van 145 mensen in het Spectrum, 70 mensen een film bekijken.

,,Het is een leuk zaaltje en als noodoplossing prima, maar we kunnen er geen actuele films vertonen." De Franse film ´Retour en Bourgogne´ was recent dan ook snel uitverkocht. Het motto van de film: liefde is zoals wijn, het kost tijd. Dat geldt voor veel zaken in Veenendaal.