• Ton van den Broek op zijn MotoBi 250cc met Hans van Walsem.

    Aart Aalbers

'Ik ga natuurlijk wel vól gas'

VEENENDAAL Een team van 25 vrijwilligers zorgt er vrijdag 17 en zaterdag 18 augustus voor dat op bedrijventerrein De Faktorij de Classic Races Veenendaal worden gereden met zo'n 225 oude motoren. Voor de eerste keer doet ook een Veenendaler aan de wedstrijd mee. Ook Achterberger Teus van der Meijden verschijnt aan de start.

Aart Aalbers

Het is de geboren en getogen Veenendaler Ton van den Broek (56) die op zijn bijna 50 jaar oude MotoBi 250 cc aan de wedstrijd meedoet. Landelijk stond hij al vaker aan de start, maar in Veenendaal was hij toeschouwer. Van den Broek is bijna dagelijks in de schuur achter zijn woning te vinden om zijn zeven motoren, zoals zijn Ducati T98 uit 1954 te repareren, te renoveren of te poetsen. Van den Broek wil er geen afstand van doen. ,,Er is er niet één te koop!" Over het Veense evenement zegt hij: ,,Ik rij natuurlijk wel voor de hobby en daarom is het heel houden van mijn oude motor en natuurlijk van mijzelf het grootste doel. Ik ga natuurlijk wel vol gas!"

MEERIJDEN Hans van Walsem, mede organisator van de Classic Races, is enthousiast over het feit dat dit jaar een tiental mensen vanuit het publiek mogen meerijden. Van Walsem: ,,We beschikken die dagen over tien witte 50 cc motoren waarmee het publiek mag rijden. Voor 200 euro mag men mee doen met de training en twee manches in de 'rookie' klasse rijden. Als er genoeg deelnemers zijn rijden ze een eigen manche, en anders worden ze bij de 50 cc klasse gevoegd."

START Alle motoren worden jaarlijks gekeurd en bij elke race wordt zowel de motor als de helm nogmaals gekeurd. Op vrijdagavond is de start extra mooi om te zien. Als het startschot klinkt hollen de coureurs naar hun motor en gaan er als een speer vandoor. Een aantal deelnemers wisselt zelfs van coureur. Men rijdt dan even de pits in en de tweede coureur springt erop en weg is ook die weer.Het gaat bij deze wedstrijden niet om de snelheid maar om wie het meest constant rijdt. De Faktorij is gedurende de races geen openbare weg en de motoren rijden dan ook zonder kenteken. Vandaar dat jongeren vanaf 16 jaar, die nog geen rijbewijs maar wel toestemming van hun ouders hebben, op een motor mogen plaatsnemen. Dat het niet uitsluitend een mannensport is bewijst wel het feit dat ook in Veenendaal een aantal vrouwelijke coureurs aan de start zal verschijnen en bij de motoren met zijspan zit nagenoeg in elke bak een vrouw.

INFORMATIE De entreeprijs is laag gehouden. Voor de vrijdagavond drie euro en zaterdag voor de gehele dag vijf euro. Bezoekers krijgen dan een programmaboekje waarin ook alle informatie staat over de rijders. Van den Broek:,, Dat zijn niet de eersten de besten. Er zitten mannen tussen die jaren geleden Nederlands of zelfs Europees kampioen zijn geweest."

Meer info: www.classicracesveenendaal.nl